Prostor nekadašnje kasarne Kadinjača (foto: Kolubarske.rs)
Prostor nekadašnje kasarne Kadinjača (foto: Kolubarske.rs)
01.08.2023, 09:07

POKS traži da koncert Zdravka Čolića ne bude na prostoru nekadašnje kasarne Kadinjača

č: | fb:

"Organizatori koncerta Zdravka Čolića, planiranog za 11. avgust u okviru Tešnjarskih večeri, moraju bezuslovno da odrede drugu lokaciju za taj koncert", apeluje GrO Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS).

 

Mesto gde je nekada bila kasarna Kadinjača ne može biti mesto na kome će srpska omladina igrati i pevati uz veliku zvezdu Zdravka Čolića, piše u saopštenju GrO POKS u kome su navedeni i razlozi takvog zahteva:

 

"Mesto sa kojeg je slavna i nikada poražena Drinska divizija krenula u svoj pobedonosni put za odbranu i oslobođenje Srbije; Mesto na kome su bile kasarne slavnog 17. Pešadijskog puka koji je delovao u okviru Drinske divizije; Mesto koje je bilo prva i najveća rezervna vojna bolnica u vreme kada je od tifusa u njoj preminulo na hiljade srpskih boraca i civila, a mnogi su tu i pokopani; Mesto na kome je svoju plemenitu srpsku dušu ispustila najveća srpska slikarka Nadežda Petrović, koja se kao dobrovoljac priključila Srpskoj vojsci i tu na tom mestu lečila obolele od tifusa sve dok i sama nije obolela i zajedno sa ratnicima koje je lečila tu umrla; Mesto na kome se, pored velelepnih kasarni koje su same po sebi bile arhitektonski biser, nalazila i srpska pravoslavna crkva…".

 

"Radujemo se gostovanju Zdravka Čolića u našem gradu, ali verujemo da je dobro za njegovu publiku, koju čine potomci junaka i mučenika koji su ostavili svoje kosti na mestu kasarni 17. Pešadijskog puka, da se ta zabava premesti sa ovog svetog mesta na neku drugu prikladnu lokaciju. Verujemo da je to dobro i za Zdravka Čolića, jer nije dobro da pri kraju svoje duge i besprekorne karijere doživi da bude optužen za ponižavanje i skrnavljenje jednog mesta koje treba da bude svetilište. Verujemo i to, da kada Čolić sazna ove činjenice o mestu koje je planirano za održavanje njegovog koncerta, da će i on podržati ideju o izboru neke prikladnije lokacije", navodi u sapštenju GrO POKS.

Aktuelno

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 12 sati 59 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...

Devojke sa Štranda (foto: )
Na Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Pre 15 sati 26 minuta

Tamnavac Dragoljub Trindić najbolji slikar Vojvodine

Na nedavno održanoj Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Vojvodine, 24. po redu, prvu nagradu osvojila je slika "Devojke sa Štranda" autora Dragoljuba Trindića rodom iz ubskog sela Čučuge.