Gradonačelnik Terzić u Stokholmu (foto: www.valjevo.rs)
Gradonačelnik Terzić u Stokholmu (foto: www.valjevo.rs)
08.10.2014, 10:27

Gradonačelnik boravio u Stokholmu

č: | fb:

Prošle nedelje je u Stokholmu boravila delegacija iz Srbije, u kojoj je bio i gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić, objavljeno je na sajtu Grada.

U okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“ koji finansira Kraljevina Švedska, organizovana je, od 29. septembra do 3. oktobra, studijska poseta članova Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Švedskoj asocijaciji lokalnih vlasti i regiona. U delegaciji iz Srbije su bili Zoran Perišić, predsednik SKGO-a, gradonačelnik Niša Đorđe Staničić, generaln sekretar SKGO-a, kao i gradonačelnici i predsednici opština Valjeva, Paraćina, Pirota, Kruševca, Beočina, Vranja i šef kabineta gradonačelnika Beograda. 

Srpska delegacija upoznala se  kako funkcioniše Švedska asocijacija lokalnih vlasti regiona, kako se finansiraju lokalne samouprave, koje su im nadležnosti, strateški razvoj i finansiranje, kakvo im je političko uređenje, izborni zakoni, socijalna  politika.

Predstavnike srpskih gradova i opština primili su predsednik Švedske asocijalcije lokalnih vlasti i regiona Anders Knape, predsednica Gradskog veća Stokholma Margareta Bjork. 

Snaga Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona (SALAR) pre svega proizilazi iz činjenice da se po strani ostavlja politička pripadnost, a odluke koje se tiču lobiranja u Vladi donose se samo gledajući zajedničke interese svih opština. (SALAR je institucija slična SKGO).

Delegacija je obišla i opštinu Hudinge, koja se nalazi 20 km od Stokholma i na njenoj teritoriji se nalazi prva i najveća Ikea. Sa delegacijom iz Srbije se sastala i Jelena Drenjanin (poreklom iz Beograda) opštinska komesarka u Hudingeu, koja je govorila o uređenju opštine i uslugama koje pružaju. 

Uz podršku Kraljevine Švedske i u saradnji sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR), privodi se kraju realizacija trogodišnjeg programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“, čiji je cilj da doprinese jačanju demokratije, ravnomernom i održivom razvoju gradova i opština i bližim vezama između Srbije i EU. Težnja je da na kraju realizacije ovog programa lokalne vlasti u Srbiji spremno dočekaju zahteve koje pred njih stavlja pristupanje Evropskoj uniji, objavljeno je  na sajtu Grada.

Aktuelno

Zlato za juniorsku reprezentaciju Srbije  (foto: www.waterpoloserbia.org)
Čestitka gradonačelnika Valjeva Pre 18 sati 47 minuta

Valjevski vaterpolisti među juniorskim prvacima Evrope

Juniorska reprezentacija Srbije u vaterpolu postala je prvak Evrope. Za reprezentaciju Srbije igrala su četvorica Valjevca, Aleksandar Kovačević, Srđan Baucalo, Bogdan Gavrilović i Petar Stanić....  · 3 komentara