Ambasador Masafumi Kuroki, Stanko Terzić i Žarko Kovač (oktobar 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Ambasador Masafumi Kuroki, Stanko Terzić i Žarko Kovač (oktobar 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
21.10.2014, 12:58

Japan dao milion evra za obnovu korita Kolubare

č: | fb:

Vlada Japana će finansirati radove na sanaciji korita reke Kolubare, uništenog u majskim poplavama, u iznosu od 110, 9 miliona dinara. Ambasador Japana u Srbiji, Masafumi Kuroki izjavio je danas u Valjevu da će Vlada Japana u sanaciju rečnih nasipa u nekoliko srpskih gradova uložiti oko tri miliona evra. Pored Valjeva ti radovi će biti izvedeni i u još pet opština, Krupnju, Loznici, Osečini, Čačku i Gornjem Milanovcu. To je veći deo od ukupno pet miliona evra, kliko je Vlada Japana obećala na donatorskoj konferenciji za otklanjanje posledica poplava u Srbiji, održanoj 16. jula u Briselu.

„Važno je da ovaj projekat realizujemo odmah, zbog bezbednosti građana Valjeva, pre svega to je zaštita od potencijalnih poplava u budućnosti”, poručio je ambasador Japana. Radovi na kompletnoj sanaciji i vraćanju u prvobitno stanje korita Kolubare, uzvodno od mosta na Jadru do teniskih terena, u dužini od 840 metara, kako je najavljeno, biće započeti za nekoliko dana, izvodiće ih lokalna vodoprivredna firma "Erozija", a trebalo bi da budu okončani do 30. juna 2015. godine.

Ambasador Masafumi Kuroki i Marko Blagojević

Ambasador Masafumi Kuroki i Marko Blagojević (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Vladine kancelarije za obnovu Marko Blagojević rekao je novinarima da je Vlada Japana sa pet milion evra "pri vrhu liste" najvećih dobrotvora.

„Dugujemo veliku zahvalnost narodu Japana na pomoći koju je Srbija dobila za obnovu nakon poplava. Japan je među najvećim dobrotvorima u obnovi Srbije. Zahvalni smo i na tome što je vlada Japana uz pomoć ambasadora prepoznala naše prioritete”, rekao je Blagojević i naglasio da „u ovom trenutku zaštita od poplava predstavlja prioritet bez premca za vladu Republike Srbije i za Kancelariju za obnovu”.

Nivo bezbednosti, kazao je Blagojević, treba vratiti bar na stanje u maju mesecu, pre poplava, tako da je za projekte obnove infrastrukture za zaštitu od poplava obezbeđeno 600 miliona dinara.

On je najavio da će se u drugoj fazi, od januara 2015, raditi na unapređivanju sistema zaštite od poplava, koji će obezbediti da nivo bezbednosti ljudi i njihove imovine bude na daleko višem nivou nego što je bio pre maja i u vreme kada su nas pogodile poplave.

Direktor Vladine kancelarije za obnovu Marko Blagojević je novinarima danas kazao kako je do sada u obnovu kuća uloženo 30 miliona evra, takođe iz donacija, te da će u taj deo obnove do kraja tog posla biti uloženo 40 miliona evra, a obezbeđena je i materijalna pomoć za 15.224 domaćinstva.

Korito Kolubare

Korito Kolubare (Foto: Đorđe Đoković)

Prema najavi iz vodoprivrednog preduzeća "Erozija", sanacija korita Kolubare počeće ovih dana, prvo će se raditi deonica uzvodno od mosta na Jadru u dužini od 840 metara što podrazumeva vraćanje korita Kolubare u prvobitno stanje – biće zidane kamene obloge, urađeno šetalište od blokova i korito od betona. Radiće se i 275 metara leve obale Kolubare nizvodno od mosta na Jadru. Prvo će biti rađena stabilizacija obale popunjavanjem šljunkovito- kamenim materijalom. Dinamika radova zavisiće od vremenskih uslova i vodostaja Kolubare. Rok za završetak radova na koritu Kolubare uzvodno od mosta na Jadru i nizvodno do belog mosta je 30. jun 2015. godine. 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 8 sati 34 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 11 sati 11 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara