Izgradnja novih kuća (foto: Đorđe Đoković)
Izgradnja novih kuća (foto: Đorđe Đoković)
04.11.2014, 15:25

Počela izgradnja prve kuće u Rebelju

č: | fb:

U selu Rebelj, skoro pola godine nakon majskih poplava, počela je izgradnja prve, od tri kuće, koliko će biti sagrađeno u ovom selu na obroncima Medvednika. Većina, od 16 rebeljskih porodica čije su kuće uništene na klizištu, odlučila se za odlazak iz sela, dok će tri porodice na svojim imanjima dobiti nove kuće, čiju izgradnju finansira nemačka organizacija ASB.

„Pored ove tri porodice čije se kuće grade u Rebelju, sedam vlasnika uništenih kuća je dobilo novac, za dve porodice već se grade kuće u Valjevu, dve će biti sagrađene u Sedlarima, a dve kuće u okolnim selima, gde su vlasnici kupili parcele i odlučili tu da žive“, kaže direktor Direkcije Dragan Jeremić. On dodaje da će, pored gradnje tri kuće u Rebelju, ovih dana početi i izgradnja još sedam kuća i to dve u Vujinovači i po jedna kuća u Pričeviću, Staninoj reci, Tubraviću, Balinoviću i Gračanici

Osim prve kuće u Rebelju, čiji su temelji postavljeni danas, do sada je, posle skoro šest meseci od poplava, otpočela izgradnja samo četiri od 29 kuća koje se nalaze na spisku za izgradnju. Izgradnju dve od po 100 kvadrata i dve kuće od po 60 kvadrata na Petom puku finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati. Dve kuće su za žitelje Rebelja, koji nemaju svoju parcelu jer je uništena u klizištu, dok će u druge dve kuće biti useljene porodice iz Valjeva koje su kuću izgubile na klizištu.

Izgradnja novih kuća

Izgradnja novih kuća (Foto: Đorđe Đoković)

Prema najavama iz gradske Direkcije izgradnja preostalih 15 kuća počeće sredinom decembra. Podsećamo, 21. oktobra, prilikom posete Valjevu, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je da će izgradnja svih kuća, koje su stradale u majskim poplavama, "početi u roku od dve nedelje i da će sva domaćinstava do zime dobiti novi krov nad glavom".

Opravdana je bojazan budućih vlasnika kuća, koje se tek sada grade, a posebno onih čiji će domovi biti zidani tek sredinom decembra, da će te kuće, građene u kratkom roku i u ovom periodu, biti neuslovne za život, pre svega zbog vlage.

U  poplavama i klizištima, na teritoriji grada Valjeva, oštećeno je ili srušeno 66 objekata, od toga je 35  kuća srušeno, dok se 31 objekat nalazi na klizištima tako da i njima preti rušenje. Šteta je prijavljena na  418 stambenih objekata. Prema poslednjim podacima Kancelarija za pomoć i obnovu je do sada isplatila 53,2 miliona dinara za 200 domaćinstava, postradalih u majskim poplavama.

Novac koji je uplaćen na poseban dinarski i devizni račun grada Valjeva za otklanjanje posledica poplava u iznosu od 4,2 miliona dinara i 13.178 evra biće, prema predlogu koji će se naći na sednici Gradskog veća, iskorišćen za sanaciju klizišta koja ugrožavaju stambene objekte. Komisija za elementarne nepogode Direkcije dostavila je spisak na kome je 24 klizišta čija je sanacija hitna i kod kojih je stepen ugroženosti objekta najveći. Procenjena vrednost radova na sanaciji klizišta je 37,8 miliona dinara, dok će izrada projektne dokumentacije koštati oko devet miliona dinara.

 

Aktuelno

Europrom u Jasenici (foto: Europrom)
PR Pre 12 sati 19 minuta

Otvoren "Europrom" objekat u Jasenici

Valjevska kompanija "Europrom" otvorila je još jednu "ljubičastu trgovinu", ovaj put minimarket u Jasenici, površine od oko 260 kvadrata. Dobra lokacija i prostran parking dodatne su prednosti...  · 1 komentar