Radovi na bazenu (foto: Đorđe Đoković)
Radovi na bazenu (foto: Đorđe Đoković)
14.11.2014, 09:01

Balon u Petnici do kraja godine

č: | fb:

Olimpijski bazen u SRC Petnica biće pokriven balonom, čije je postavljanje počelo pre tri meseca, do kraja godine, najavio je Miroslav Burmazović, iz Direkcije za izgradnju Valjeva. Radovi na postavljanju balona, vredni oko 30 miliona dinara trebalo je da budu završeni do 31. okotobra, međutim, kako reče Burmazović “dinamika plaćanja je odložila neke radove”. Međutim, čini se da su odloženi mnogi radovi, jer osim ankera i vrata za balon na Petničkim bazenima nema ničeg što nagoveštava skoro postavljanje balona.

Vrata za balon

Vrata za balon (Foto: Đorđe Đoković)

Burmazović se ne slaže da se ništa ne radi, “možda se malo kasni jer izvođaču radova nije uplaćen novac za kupovinu opreme”, ali ipak veruje "da će se u Petnici kupati za Novu godinu".

On objašnjava da su za postavljanje balona, za sada, sklopljena dva ugovora i to za arhitektonsko-građevinske radove i drugi ugovor za radove na instalacijama, čija je ukupna vrednost 27 miliona dinara. Treći ugovor se odnosi na dodatne radove u vrednosti od tri miliona dinara, koji su neophodni jer bazen nije prilagođen za korišćenje u zimskim uslovima.

“Moramo izgraditi svlačionice ispod tribina, ali i rešiti pitanje kondenzacije, s obzirom na to da je voda u bazenu preko 29 stepeni, a spoljna temperatura će biti u minusu. Tek ćemo videti na koji način ćemo rešiti dodatnu ventilaciju i provetravanje”, kaže Burmazović. On nije precizirao zbog čega se ranije nije vodilo računa i o tim “dodatnim radovima”.

Miroslav Burmazović 

Miroslav Burmazović (Foto: Kolubarske.rs)

Govoreći o do sada završenim poslovima Burmazović naglašava da je realizovan prvi ugovor, izvođenje arhitektonsko-građevinskih radova i dodaje da je izvođaču radova plaćeno osam miliona dinara, preostalo je do kraja godine da bude izmiren i ostatak novca.

“Završeni su radovi na platformi za cisternu tečnog naftnog gasa, izgrađene su instalacije za grejanje i ankeri za pričvršćivanje balona za bazen. Ovih dana počinju radovi na odvodnim cevima i zamena ploča”, precizira Burmazović.

Radovi na instalacijama, koji koštaju 14 miliona dinara, još uvek nisu počeli jer beogradskoj firmi "Artek inženjering", nije uplaćen novac. Naime, Direkcija se obavezala da će izvođaču radova uplatiti avans 40 posto od vrednosti posla, ili oko pet miliona dinara. “Tu sad nastaje problem, jer taj iznos nije uplaćen. Prebačeno je samo tri miliona, što je nedovoljno za kupovinu opreme bez koje se balon ne može postaviti”, kaže Burmazović. On objašnjava da beogradska firma nema novac da to finansira i dodaje da će biti kupljena, kada Direkcija, tačnije Grad uplati ceo iznos od pet miliona dinara izvođaču radova.

Radnici na bazenu

Radnici na bazenu (Foto: Đorđe Đoković)

Miroslav Burmazović očekuje da će za desetak dana avans biti uplaćen i da će oprema biti kupljena. On podseća da je u gradskom budžetu za ovu godinu planirano 30 miliona dinara za postavljanje balona, tako da ne bi trebalo da bude problema sa finansiranjem.

Zašto topla voda nije iskorišćena i za grejanje?

Pre sedam godina bilo je u planu da balon pokrije olimpijski i mali bazen, kao i da se greje toplotnim pumpama korišćenjem izvorišta tople vode. Burmazović kaže da se od te ideje odustalo, jer je predračunska vrednost radova tada iznosila preko 45 miliona dinara, od toga samo za grejanje je trebalo izdvojiti 30 miliona dinara.

“Varijanta grejanja na tečni gas je trenutno jeftinija, ali gledano na duže staze isplativije je grejanje na toplu vodu. Zato smo ostavili mogućnost da u nekom narednom periodu pređemo na toplu vodu”, kaže Burmazović. On dodaje da su petnički bazeni u prednosti, u odnosu na zimske bazene u drugim gradovima, zato što imaju toplu vodu i što se ne troši energija za zagrevanje vode. "Tu pogodnost tople vode moramo iskoristiti i za grejanje", poručuje Miroslav Burmazović.

Ideja o balonu stara osam godina

U predizbornoj kampanji 2006. godine ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić obećao je Valjevcima “zimsko kupanje”. On je tada najavio postavljanje balona na bazene u Petnici, “najkasnije sledeće godine”. Sledeće godine je nastavljena, ali ne i realizovana priča o balonu na petničkim bazenima, jer u opštinskoj kasi nije bilo dovoljno para. U martu 2008. godine novac namenjen za balon preusmeren je na toplifikaciju grada. Sredinom decembra 2011. godine balon je ponovo bio u centru pažnje, ali kratko jer para u gradskoj kasi nije bilo…

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 16 sati 52 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 19 sati 29 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara