Internet konferencija u Valjevu (foto: Željko Emreković)
Internet konferencija u Valjevu (foto: Željko Emreković)
24.11.2014, 18:47

„Presvlačimo se iz odela tradicionalnih medija u komotnije“

č: | fb:

U Valjevu je održana prva internet konferencija o najnovijim trendovima digitalnog doba pod nazovom „iRevolucija“, na kojoj su učestvovali neki od najpoznatijih domaćih blogera, stručnjaka u oblasti online marketinga i programera. U gotovo šestočasovnom programu govorilo se o nezausavljivom napretku novih medija, brzini prenosa informacije danas, novoj internet valuti, online trendovima, uticaju bloga i društvenih mreža. Konferenciju je tokom celog dana posetilo oko 200 Valjevaca svih generacija, ali i gostiju sa strane, a „iRevolucija“ je mogla da se prati u direktnom prenosu, putem interneta. Održavanjem ove konferencije Valjevo je upisano na digitalnu mapu Srbije, kao grad koji ide u korak sa trendovima i omogućava svojim sugrađanima da budu u toku sa promenama koje donosi novo, digitalno doba, ističe direktor „iRevolucije“ Vladimir Radosavljević.

-Urezivanjem Valjeva u digitalnu mapu Srbije napravili smo veliki korak za naš grad i ljude koji ovde žive, jer će Valjevo da se pominje kao grad koji prati trendove u oblasti interneta. Takođe, pružena je mogućnost ljudama da iz prve ruke, od lidera u oblasti online marketinga, blogova, zarađivanja putem interneta, čuju neke nove, zanimljive stvari, a i sami učesnci da dalje šire priču o Valjevu, kao gradu koji neguje digitalnu pismenost – ocenjuje Radosavljević, ističući da će organizatori, agencija za online marketing New balance sa prijateljima učiniti sve da se „iRevolucija“ održava svake godine u Valjevu.

Srđan Staletović 

Srđan Staletović (Foto: Željko Emreković)

Jedan od lidera u oblasti novih medija i digitalnih komunikacija Srđan Staletović govorio je o procesu koji ne možemo da ignorišemo, prelasku sa tradicionalnih na online medije.

- Da se izrazim slikovito, to je jedna disciplina presvlačenja, presvlačimo se iz odela tradicionalnih medija televizije, radija, štampe u neko komotnije odelo, mlađi bi rekli u trenerke novih medija. Ne možemo ostati samo u odelu, a nije u redu da budemo samo u trenerci. To je jedna kombinacija savladavanja tehnika novih medija koja podrazumeva jedno novo znanje. Pošto je znanje moć, velika je verovatnoća da će ovu izjavu veliki broj mladih pre videti na internetu nego pročitati u novinama ili videti na televiziji. Ali ni jedno ne isključuje drugo. Moramo što brže da savladamo nove medije da bi smo shvatili gde leži ta tačka presvlačenja, gde je zajedničko delovanje starih medija i interneta kao novog medija. U tom znanju tehnologija i razumevanju nečeg što se zove medijska pismenost, a to je da informaciji treba da verujemo, da znamo od koga dolazi i kako njome da se služimo, je ustvari budućnost informatičkog društva, informacija i medija u Srbiji – poručio je Staletović.

Željko Subašić

Željko Subašić (Foto: Željko Emreković)

O uticaju, ali i mogućnostima društvene mreže tviter govorio je stučnjak u oblasti online marketinga, tviteraš i bloger Željko Subašić, tvorac poslovnog imenika „tvitni me“.

-Mi smo napravili projekat koji je jedinstven u Evropi, a mogu da kažem i u svetu, tviter imenik za svih šest zemalja bivše Jugoslavije, u kojem imamo oko 40 kategorija gde su razvrstani tviteraši po lokaciji. Na osnovu njega znamo da ima 250 hiljada tviteraša. Znamo da danas u Valjevu ima 749 tviter naloga, 150 neaktivnih, sa potvrđenom lokacijom... to su podaci koje ne možete naći nigde – rekao je Subašić, koji je specijalno za valjevsku „iRevoluciju“ pokazao brojne mogućnosti imenika „tvitni me“ i analizirao upotrebu tvitera od strane državnih organa i vlasti.

Tatjana Vehovec

Tatjana Vehovec (Foto: Željko Emreković)

Osim njih, na konferenciji su govorili poznati blogeri Tatjana Vehovec autorka bloga Mooshema i Milan Kamponeski poznat i kao Amitz E. Dulniker. Takođe, na konferenciji je predstavljena i nova internet valuta, alternativno sredstvo plaćana – bitkoin o kojem je govorio Boris Hex Prpić, a iz Amerike, putem livestreaminga, uključio se talentovani programer iz Beograda, učesnik petničkih naučnih škola Nebojša Šabović, koji je pričao o mogućnostima poslovne mreže Linkedin u kojoj je radio od njenog pokretanja.

U panel diskusiji o uticaju bloga, upotrebi interneta, fejsbuka, slobodi medija u Srbiji, u koju se uključio i veliki broj posetilaca, razgovarali su Ana Jovanović, psiholog u Logopedsko edukativnom centru Čabarkapa, bloger mr Vladimir Stanković aka DedaBor i Milan Kamponeski.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 37 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 47 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara