Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
26.11.2014, 13:01

Rebalans pokazatelj propuštenih šansi

č: | fb:

Rebalans gradskog budžeta, koji će se pred odbornicima Gradske skupštine naći 28. novembra, pokazuje niz propuštenih šansi lokalne vlasti da uradi više no što jeste, ocenili su čelnici Gradskog oodbora DS-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Potkrepljujući ovu tvrdnju, šef odborničke grupe Slobodan Pavlović rekao je kako je za subvencije u poljoprivredi u 2013. bilo predviđeno 13, a realizovano 6,1 milion dinara. U 2014, od 15 ploaniranih biće realizovano 7,2 miliona dinara. „A o poljoprivredi kao prioritetu i razvojnoj šansi  stalno se govori“, dodao je Pavlović.

On je ukazao i na činjenicu da u 2013. i 2014. ni jedan dinar nije uložen u opremanje reciklažnog dvorišta iako je prošle godine bilo planirano 14,7, a ove 11 miliona dinara. Suština je u tome, kaže Pavlović, da se što više otpada klasifikuje i reciklira kako bi što manje išlo na deponiju čak i kada se sme4će bude odlagalo u Kaleniću. Pritom je podseti na „stanje u kojem se nalazi sadašnja valjevska deponija“ i zapitao „do kada će ona moći da se koristi“.

Pavlovć se osvrnuo i na smanjenje sredstava za rešavanje problema vodosnabdevanja u budžetu Dradske direkcije za razvoj i uređenje Valjeva.

„Rebalansom je planirano 48 miliona, a realizovano je 38 miliona dinara. Nema značajnog ulaganja, posebno u seoske vodovode, gde nije potrošen ni planirani milion dinara“, rekao je Pavlović i založio se da se konačno započne izrada projekte dokumentacije kako bi se brojni seoski vodovodi, davno građeni, elementarno doveli u red.

Aleksandar Đukić i Slobodan Pavlović

Aleksandar Đukić i Slobodan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Tema današnjeg obraćanja javnosti bila je i buduća Regionalna razvojna agencija „bez plana i programa“ za šta je namenjeno preko dva miliona dinara.

Predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora DS-a, Aleksandar Đukić odgovorio je na primedbe SPS-a o navodnim manjkavostima Strategije ruralnog razvoja 2012 – 2022. uz ocenu da je oni, koji je kritkuju, „nisu ni pročitali“.

„Izradom te strategije rukovodio je agronom Aleksandar Jovanović (DS), zaposlen u RPK, koji je u toj oblasti uvažavan o čemu svedoči i podtaka da je nedavno boravio u Mongoliji, gde je držao predavanja i obuku za tamošnje stručnjake na poziv Vlade Nemačke“, kazao je Đukić ocenjujući kritike iz SPS-a „paušalnim“.

Đukić je dodao kako se država, grad ili uspešna kompanija ne mogu voditi bez vizijer i strategije, od danas do sutra, zavisno od toga koja je politička partija na vlasti.

DS je u Gradskoj skupštini Valjeva opoziciona stranka sa šest odbornika iako je na lokalnim izborima u maju 2012. osvovjila devet mandata. Tu stranku su docnije napustili Milovan Marković, Radiša Lazić i Maja Radojević Žarković ali nisu vratili odborničke mandate sa liste DS-a.

 

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...