28.11.2014, 09:38

Ugrožavanje ustavnih prava uvođenjem beležništva

č: | fb:

Advokatska komora Šapca, Odbor advokata Valjeva organizuje u petak od 18 časova tribinu “Ugrožavanje ustavnih i građanskih prava uvođenjem javnog beležništva u Srbiji”. Na tribini, koja će biti održana u Grand hotelu, govoriće dr Vesna Rakić Vodinelić, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta UNION u Beogradu, advokat Jasmina Milutinović, predsednica Advokatske komore Čačka, dr Radovan Marjanović, sociolog, kao i advokati Vera Aćimović i Goran Branković.

Srpsko advokatsko društvo (SAD) saopštilo je da je državni budžet na gubitku više od 39 miliona dinara mesečno zbog prestanka naplate sudskih taksi za overe, pošto to od početka septembra obavljaju javni beležnici, njih ukupno 93 u celoj Srbiji.

Predstavnici SAD su saopštili podatke sedam osnovnih sudova u Srbiji među kojima su dva beogradska, sud u Čačku, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Požarevcu i Valjevu o prihodima za pravih osam meseci ove godine od naplate sudskih taksi i poslednja dva meseca od uvođenja javnog beležništva.

Podaci o gubicima sudova odnosno budžeta Srbije odnose se samo na takse za overe, a još uvek se ne zna tačan podatak o odlivu sredstava iz sudova s obzirom da Srpskom advokatskom društvu nisu dostavljeni podaci iz "većih" sudova u zemlji, kao što je Prvi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Novom Sadu i drugi. Manjak taksi u sudovima vidljiv je i zbog štrajka advoakta, koji traje već dva meseca, ali će se te takse svakako naplatiti kada štrajk prestane, za razliku od naplaćenih notarskih taksi.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 51 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara