28.11.2014, 09:38

Ugrožavanje ustavnih prava uvođenjem beležništva

č: | fb:

Advokatska komora Šapca, Odbor advokata Valjeva organizuje u petak od 18 časova tribinu “Ugrožavanje ustavnih i građanskih prava uvođenjem javnog beležništva u Srbiji”. Na tribini, koja će biti održana u Grand hotelu, govoriće dr Vesna Rakić Vodinelić, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta UNION u Beogradu, advokat Jasmina Milutinović, predsednica Advokatske komore Čačka, dr Radovan Marjanović, sociolog, kao i advokati Vera Aćimović i Goran Branković.

Srpsko advokatsko društvo (SAD) saopštilo je da je državni budžet na gubitku više od 39 miliona dinara mesečno zbog prestanka naplate sudskih taksi za overe, pošto to od početka septembra obavljaju javni beležnici, njih ukupno 93 u celoj Srbiji.

Predstavnici SAD su saopštili podatke sedam osnovnih sudova u Srbiji među kojima su dva beogradska, sud u Čačku, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Požarevcu i Valjevu o prihodima za pravih osam meseci ove godine od naplate sudskih taksi i poslednja dva meseca od uvođenja javnog beležništva.

Podaci o gubicima sudova odnosno budžeta Srbije odnose se samo na takse za overe, a još uvek se ne zna tačan podatak o odlivu sredstava iz sudova s obzirom da Srpskom advokatskom društvu nisu dostavljeni podaci iz "većih" sudova u zemlji, kao što je Prvi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Novom Sadu i drugi. Manjak taksi u sudovima vidljiv je i zbog štrajka advoakta, koji traje već dva meseca, ali će se te takse svakako naplatiti kada štrajk prestane, za razliku od naplaćenih notarskih taksi.

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...