Tribina “Ugrožavanje ustavnih i građanskih prava uvođenjem javnog beležništva u Srbiji” (foto: Đorđe Đoković)
Tribina “Ugrožavanje ustavnih i građanskih prava uvođenjem javnog beležništva u Srbiji” (foto: Đorđe Đoković)
28.11.2014, 22:57

Rakić Vodinelić: Vlada prekoračila ustavna ovlašćenja

č: | fb:

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je večeras kako je Vlada Srbije prekoračila ustavna ovlašćenja predlažući zakonska rešenja o notarima, koja su dovela do štrajka advokata, koji traje skoro tri meseca.

Rakić Vodinelić je na tribini Advokatske komore u Valjevu "Ugrožavanje ustavnih i građanskih prava" rekla kako aktuelna vlast nije očekivala ovakav odgovor advokature i podsetila da je ministar pravde u nekadašnjoj Jugoslaviji bio mnogo mudriji 1930. kada je uslišio "blage primedbe" Advokatske komore Zagreba upućene mu na pojedine odredbe tada donetog prvog zakona o javnom beležništvu.

Ona je izrazila zabrinost zbog nezainteresovanosti vlasti za to što pravni sistem toliko dugo ne funkcioniše i istakla da bi rešenje moglo biti otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ali do toga neće doći brzo. 

Goran Branković, Vesna Rakić Vodinelić, Vera Aćimović i Radovan Marjanović

Goran Branković, Vesna Rakić Vodinelić, Vera Aćimović i Radovan Marjanović (Foto: Đorđe Đoković)

Rakić Vodinelić je podržala večerašnji skup advokata i zbog toga što u Srbiji opet vlada strah od autoritarne vlasti pojedinaca ocenjujući ga (skup) činom hrabrih.

Predsednik Advokatske komore iz Šapca, kojoj organizaciono pripadaju i valjevski advokati, Slobodan  Milutinović informisao je učesnike tribine, advokate i sudije, da danas u Kragujevcu nije prošao naum vlasti da podeli advokate izglasavanjem odluke o prekidu štrajka, koju je na tamošnjoj skupštini predložilo nekoliko advokata "članova stranke na vlasti".

Od valjevskih advokata, na večerašnjoj tribini govorili su predsednica Odbora u Valjevu Vera Aćimović i Goran Branković, najmlađi advokat "po godinama i stažu" i profesor dr Radovan Marjanović, sociolog.

Valjevski advokati su i večeras poručili da ostaju jedinstveni u borbi za uskraćena prava kao trenutno jedina brana ustavnost, zakonitosti i gradjanskih sloboda u Srbiji.

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 20 sati 37 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 19 sati 35 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 22 sati 35 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara