Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (foto: Đorđe Đoković)
29.11.2014, 11:23

Namera ili poštovanje procedure?

č: | fb:

Sednicu Skupštine grada juče je prekinuo predsednik parlamenta Mihailo Jokić (SNS) pozivajući se na član 105 Poslovnika o radu Skupštine grada, međutim vladajuća većina je, predvođena socijalistima, neprihvatajući prekid sednice, nastavila skupštinsko zasedanje, jer je bila pritisnuta rokovima za usvajanje pojedinih tačaka dnevnog reda. Sekretar Skupštine Aleksandar Janković (SPS) poručuje da „skupštinska većina više neće dozvoliti da bilo ko blokira rad Skupštine grada i zloupotrebljava parlament”.

Jokić je sednicu prekinuo jer ni nakon konsultacija nije rešena dilema da li Skupština može da zaseda sa 50 odbornika, s obzirom na to da je odbornik Vladan Tomašević (Pobeda) podneo ostavku, a umesto njega nije izabran novi. Skupština je ostala bez odbornika, jer većina nije prihvatila, tvrdeći da nije po zakonu, da umesto Tomaševića u odborničke klupe sedne Dragoljub Krstić, koga predlaže Pobeda, a koji je bio zamenik gradonačelnika, a potom i pomoćnik gradonačelnika. Nejasno je zbog čega se juče uopšte razmatrao zahtev „Pobede” da odbornik bude Krstić, jer je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odgovarajući na pitanje o spornom odborničkom mandatu, u svom dopisu Skupštini grada nedvosmisleno ukazalo da „pomoćniku gradonačelnika nakon prestanka te funkcije ne može biti vraćen odbornički mandat”. Time je bila rešena dilema da li Krstić može ponovo biti odbornik, otuda je nejasno zbog čega za upražnjeno mesto nije predložen i izabran prvi sledeći odbornik sa liste „Pobede”, čime bi bila izbegnuta jučerašnja situacija. Naravno, pod uslovom da nije postojala namera da se „situacija izazove”.

Aleksandar Janković, Mihailo Jokić i Jovan Lukić

Aleksandar Janković, Mihailo Jokić i Jovan Lukić (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Skupštine Mihailo Jokić je, pozivajući se na član 105 Poslovnika o radu Skupštine grada u kome se navodi da „predsednik može prekinuti sednicu i u drugim opravdanim slučajevima”, prekinuo zasedanje, a nastavak zakazao za 2. decembar uz obrazloženje da će od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražiti tumačenje da li parlament može da radi sa 50, umesto 51 odbornika, koliko broji saziv Skupšrine Valjeva. Vladajuća većina je ustvrdila da nije neophodan 51 odbornik i da je za skupštinsko zasedanje važan kvorum od 26 odbornika. Sekretar Skupštine Aleksandar Janković kaže da ne zna zbog čega i kako je predsednik Jokić prekinuo sednicu, jer se „sve odigralo na brzinu, više od pola odbornika nije bila u sali kada je sednica prekinuta”.

„Predsednik Skupštine je bio dužan da pozove odbornike da se izjasne da li su za to da se sednica prekine. Pretpostavljam da je predsednik to učinio u najboljoj nameri, jer su uslovi za rad  zaista bili teški, ali to je morao učiniti uz saglasnost odbornika”, tvrdi Janković i dodaje da mu je Jokić nakon prekida sednice rekao da „nema ništa protiv da se zasedanje nastavi, ali da on u tome neće učestvovati”. Janković potvrđuje da je vladajuća većina bila u dilemi da li da nastave sednicu, uz pitanje da li će biti legitimna, ali nakon potvrde većine pravnika, odlučili su da nastave zasedanje.

„Tačno je da smo ostali bez jednog odbornika, ali nigde nije precizirano ni u Zakonu ni u Statutu da Skupština uvek mora da ima verifikovan 51 mandat. Šta, ukoliko Skupština ne verifikuje odborniku mandat i on se žali Upravnom sudu, da li to znači da nema zasedanja dok Upravni sud ne donese odluku”, zapitao je Janković. On dodaje da će i o ovom pitanju zatražiti mišljenje Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ukoliko bude suprotno odluci većine da Skupština može da radi bez jednog odbornika „mi ćemo je poštovati”. Naglašava da će poštovati i odluku suda, ukoliko dođe do sudskog spora o tome da li je jučerašnja sednica bila legitimna.

Skupština

Skupština (Foto: Đorđe Đoković)

Janković poručuje da većina neće dozvoliti da se blokira rad Skupštine i navodi primer mogućih zloupotreba. „Zamislite situaciju, kada bi pred svako skupštinsko zasedanje, neka odbornička grupa, jer joj nešto ne odgovira, povukla svog odbornika. Pa, to bi bila mat pozicija za Skupštinu, zasedanja ne bi ni bilo”, objašnjava sekretar Skupštine.

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega vladajuća većina nije prihvatila odluku predsednika Skupštine Mihaila Jokića da sednica bude nastavljena u utorak, 2. decembra, sekretar Skupštine kaže da nije bio na konsultacijama kod predsednika, niti je bio u sali kada je sednica prekinuta i dodaje da je vladajuća većina od njega tražila nastavak zasedanja s obzirom na to da predsednik nije ispoštovao Poslovnik, a pri tom je u sali bilo 27 odbornika, što je dovoljno za odlučivanje.

„Saglasnost predsednika Skupštine Mihaila Jokića, da on nema ništa protiv da se sednica nastavi, za mene je bio dovoljan razlog da tako postupim”, objašnjava sekretar Aleksandar Janković.

Međutim dovoljan razlog za nastavak sednice je to što je vladajuća većina pritisnuta rokovima. Naime odluka o određivanju zona za obračun poreza na imovinu i odluka o prosečnoj ceni kvadrata nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2015. godinu morale su biti usvojene do 30. novembra i objavljene u Službenom glasniku, u suprotnom bi bili dovedeni u pitanje poreski prihodi u budžetu za sledeću godinu. Sa tim rokom i posledicama ne usvajanja  odluka bio je upoznat i predsednik Skupštine Mihailo Jokić. Vladajuća većina sumnja da je sve „izrežirano” upravo da bi bili „probijeni" rokovi, jer kako drugačije objasniti to što je predsednik Skupštine prekinuo sednicu bez valjanog razloga.

Sekretar Aleksandar Janković kaže „da ne gori, da je Pobeda mogla da pokrene Upravni spor i ukoliko sud kaže da Dragoljub Krstić može biti odbornik, Skupština će to, naravno, prihvatiti”, ali naglašava da „do tada parlament mora da zaseda”.

Vladajuću većinu u Valjevu čine SPS u koaliciji sa PUPS, JS i SDPS, zatim DSS, URS, LDP, Pokret za Valjevo, “Novosrbijanci” i GG “Za Valjevo”.

Zamenik Žarko Kovač, pomoćnik Milorad Ilić i gradonačelnik Stanko Terzić

Zamenik Žarko Kovač, pomoćnik Milorad Ilić i gradonačelnik Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 32 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 22 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.