Učesnici konferencije Korak u nauku (2014,) (foto: Nikola Božić)
Učesnici konferencije Korak u nauku (2014,) (foto: Nikola Božić)
30.11.2014, 23:14

Završen “Korak u nauku”

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je završena trinaesta po redu regionalna konferencija mladih naučnika “Korak u nauku”. Ukupno 200 učesnika iz svih delova bivše Jugoslavije predstavilo je svoje ovogodišnje rezultate iz oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Obrazovni ciklus u Istraživačkoj stanici Petnica zavšava se svake godine okupljanjem odabranih polaznika svih programa ove prestižne institucije, kao i njihovih vršnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije na konferenciji “Korak u nauku”.

Prve naučne rezultate iz astronomij, fizike, elektronike, računarstva, matematike, medicine, hemije, biologije, geologije, arheologije, sociologije, psihologije, istorije, lingvistike, dizajna predstavilo je 129 srednjoškolaca. Zajedno sa njima je ove rezultate diskutovalo oko 80 postdiplomaca, doktora nauka i naučnika sa različitih fakulteta i instituta.

“Petnica je mesto koje naša zemlja mora da podržava. To je budućnost ne samo nauke u našoj zemlji, već i drugih oblasti društva. Zato Ministarstvo planira i u buduće da podržava ove mlade ljude i Petnicu”, rekao je na otvaranju Konferencije dr Aleksandar Belić, državni sekretar za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(Foto: Nikola Božić)

Već drugu godinu za redom na Konferenciji “Korak u nauku” učestvuju i srednjoškolci iz susednih zemalja koji su svoje prve korake u nauci napravili na nekom od letnjih kampova nauke u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji ili Crnoj Gori.

“Na XIII petničkoj Konferenciji bilo je predstavljeno 87 naučnih radova iz 15 različitih oblasti. Vrlo smo ponosni na interdisciplinarne teme i istraživanja, koja prate trendove u svetskoj nauci”, kaže Nikola Božić, predsednik Organizacionog odbora Konferencije.

Putanje asteroid u blizini Jupitera, paukovi valjevskog kraja, DNK analiza kostiju sa arheološkog nalazišta, hemijska svojstva kivija, ponašanje na društvenim mrežama, samo su neke od tema istraživanja ovogodišnjih projekata.

Učesnici Konferencije su pokazali ne samo to da imaju interesovanje za nauku, i sposbnost da uspešno realizuju istraživanje, već i istrajnost u kojoj su rezultate pretočili u rad, izlaganje i poster prezentaciju. Radoznalost i istrajnost su vrlo važne osobine uspešnih ljudi.

 

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 20 sati 56 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 19 sati 54 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 22 sati 54 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara