Lastra (foto: Đorđe Đoković)
Lastra (foto: Đorđe Đoković)
06.12.2014, 09:54

Sanacija klizišta između Lastre i Valjeva

č: | fb:

U ponedeljak počinju radovi na sanaciji klizišta i odrona na Barskoj pruzi između Valjeva i stajališta Lastra, u klisuri reke Gradac, potvrđeno je danas Kolubarskim. rs. Izvođač će biti firma Bauwesen doo iz Vreoca, kod Lazarevca, koja je na tenderu ponudila najbolje uslove.

Ta firma će pomenute radove izvesti za 50 miliona dinara, a rok za njihovo okončavanje je 44 radna dana umesto 90, kako se ranije „operisalo“. Na taj način će biti ušteđeno oko 45 miliona dinara. Nedavno je, naime, saopšteno da su JP Železnice Srbije iz sopstvenih sredstava obezbedile oko 85 miliona dinara za sanaciju tog dela pruge Beograd – Bar „preusmeravanjem sredstava sa drugih pozicija“.

Odron u klisuru Gradca

Odron u klisuru Gradca (Foto: A.Ranković)

Kako nam je pojašnjeno, radovi će početi na potezu Lastra – Valjevo, na 88. km pruge, zbog toga što je potreban materijal i angažovane radnike lakše dovoziti (vozom) od Požege do Lastre nego iz Valjeva ka stajalištu Gradac. Inače, ranije je u klisuri Gradca, kod prvog odrona „sa valjevske strane“, betonskim pločama premošćena reka kako bi građevinska mehanizacija mogla da pređe sa desne na levu obalu Gradca. Materijal bi i tu, ukoliko je to potrebnom stizao radnim vozom iz Valjeva do odrona ispred prvog tunela u klisuri Gradca.

Problemi na pruzi Beograd – Bar datiraju od majskih poplava. Tada je Kolubara odnela oko 1,5 km pruge i jedan most (propust) između Lazarevca i Lajkovca. Taj prekid je saniran, pa voz sada saobraća od Beograda do Valjeva.

Saobraćaj na pruzi Beograd – Bar, putnički i teretni, mesecima se odvija obilaznom trasom preko Mladenovca, Lapova, Stalaća, Kraljeva i Požege, do Užica i dalje ka Prijepolju, Bijelom Polju, Podgorici i Baru. Između Srbije i Crbe Gore sada se putuje nekoliko sati duže, a znatne su i finansijske štete, koje trpe JP Železnice Srbije, posebno u teretnom saobraćaju, koji je po svim pokazateljima daleko isplativiji.

Radove na pruzi Beograd – Bar, između Lastre i Valjeva, nadziraće stručnjaci Sekcije ZOP-a iz Valjeva, čiji je učinak bio značajan i na deonici Lazarevac – Lajkovac.

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...