Skupštinska sala (foto: Đorđe Đoković)
Skupštinska sala (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2014, 15:06

Krstić ne može da bude odbornik

č: | fb:

Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije sekretaru Gradske skupštine u Valjevu stigao je odgovor na pitanja postavljena povodom događanja na poslednjoj sednici gradskog parlamenta koja nije završena 28. novembra.

U odgovoru, koji je potpisao državni sekretar Željko Ožegović, stoji da Dragoljub Krstić, bivši zamenik, pa pomoćnik gradonačelnika, ne može ponovo da bude odbornik GG Pobeda na čijoj je listi učestvovao na izborima 12. maja 2012. godine. Ovo stoga što se za pomoćnika može postaviti i osoba koja nije prethodno bila odbornik. Takođe se precizira da to što je Krstić prethodno bio zamenik gradonačelnika ne proizvodi pravno dejstvo prava na vraćanje odborničkog mandata po razrešenju sa  funkcije pomoćnika gradonačelnika.

Ili još preciznije, Krstiću je mogao da bude vraćen mandat posle prestanka funkcije zamenika gradonačenika (što on nije tada tražio), ali mu to ne omogućava automatizam vraćanja mandata posle prestanka funkcije pomoćnika gradonačelnika (zbog toga što je prethodno bio zamenik).

U odgovoru iz Ministarstva lokalne samouprave takođe stoji da je Gradska skupština u Valjevu mogla da radi bez obzira na to što je posle vraćanja mandata Vladana Tomaševića (GG Pobeda) imala 50 verifikovanih mandata, a ne 51 s obzirom na to da Krstiću mandat nije vraćen.

Obrazloženje je jasno i logično – Statutom i Poslovnikom, koji su usaglašeni sa višim zakonskim aktima, precizirano je u kojim situacijama je neophodna kvalifikovana većina (od 26 odbornika) za odlučivanje, a u kojima je dovoljna i tzv. prosta većina (pola plus jedan odbornik od prisutnih u sali ukoliko ima kvorum za rad od najmanje 26 odbornika).

U momentu sporenja odbornika GG Pobeda i skupštinskog rukovodstva, podsećamo, u sali je bilo 28 odbornika, što je nedvosmisleno utvrđeno brojanjem (nekoliko puta). Takođe, način pripreme i vođenja sednice utvrđen je statutom i poslovnikom, što znači da je sednicu posle povlačenja predsednika gradskog parlamenta Mihaila Jokića mogao da vodi njegov zamenik Jovan Lukić.

Konačno, po Zakonu o lokalnim izborima dopuštena je mogućnost vođenja spora pred Upravnim sudom Srbije, što GG Pobeda može da iskoristi u ovoj situaciji ukoliko i dalje smatra da donete odluke nisu zakonite.

 

 

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 35 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 32 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 33 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara