Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
17.12.2014, 18:15

Čađ tri puta iznad granice

č: | fb:

Grejna sezona sa velikim brojem individualnih ložišta donela je i ove zime uobičajene probleme sa zagađenim vazduhom nad Valjevom, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs u Zavodu za javno zdravlje. Količina čađi u prethodna dva dama bila je tri puta veća od dozvoljene i kretala se između 75 i 153 mikrograma. Merni instrumenti Zavoda povećane vrednosti registruju od 12. decembra, a prvi „proboj“ zabeležen je 28. novembra.

Nije novost ni to da je vazduh zagađen i u Naselju oslobodilaca Valjeva, koje se greje sa Gradske toplane. Razlog je u tome što je „Kolubara 2“ postavljena na putu prirodne ruže vetrova niz korito reke Kolubare, posebno što je nekoliko poslednje podignutih zgrada „zatvorilo“ strujanje vazduha. Gradski urbanisti, njihovi investitori i projektani nisu uvažili tu činjenicu pri donošenju odluke da nove zgrade budu izgrađene mimo prvobitnog plana i postavljene pod uglom od 90 stepeni u odnosu na strujanje vazduha niz Kolubaru.

Merni instrumenti Zavoda za javno zdravlje nalaze se u centru grada, Novom naselju i na Petom puku, a trajno rešenje problema zagađenosti vazduha rešivo je jedino širenjem mreže korisnika grejanja sa daljinskog sistema toplane, što je trenutno, tehnički i finansijski, teško izvodljivo.

Smog u Valjevu

Smog u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...