Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
17.12.2014, 18:15

Čađ tri puta iznad granice

č: | fb:

Grejna sezona sa velikim brojem individualnih ložišta donela je i ove zime uobičajene probleme sa zagađenim vazduhom nad Valjevom, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs u Zavodu za javno zdravlje. Količina čađi u prethodna dva dama bila je tri puta veća od dozvoljene i kretala se između 75 i 153 mikrograma. Merni instrumenti Zavoda povećane vrednosti registruju od 12. decembra, a prvi „proboj“ zabeležen je 28. novembra.

Nije novost ni to da je vazduh zagađen i u Naselju oslobodilaca Valjeva, koje se greje sa Gradske toplane. Razlog je u tome što je „Kolubara 2“ postavljena na putu prirodne ruže vetrova niz korito reke Kolubare, posebno što je nekoliko poslednje podignutih zgrada „zatvorilo“ strujanje vazduha. Gradski urbanisti, njihovi investitori i projektani nisu uvažili tu činjenicu pri donošenju odluke da nove zgrade budu izgrađene mimo prvobitnog plana i postavljene pod uglom od 90 stepeni u odnosu na strujanje vazduha niz Kolubaru.

Merni instrumenti Zavoda za javno zdravlje nalaze se u centru grada, Novom naselju i na Petom puku, a trajno rešenje problema zagađenosti vazduha rešivo je jedino širenjem mreže korisnika grejanja sa daljinskog sistema toplane, što je trenutno, tehnički i finansijski, teško izvodljivo.

Smog u Valjevu

Smog u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Voda nije za piće (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 52 minuta

Voda na Divčibarama nije za piće

Voda na Divčibarama nije za piće zbog poremećaja u kvalitetu sirove vode, saopšteno je iz JKP Vodovod Valjevo. Poboljšanje kvaliteta vode se očekuje već sa prvim padavinama, navodi se u saopštenju.  · 5 komentara