Protest prosvetnih radnika (foto: Đorđe Đoković)
Protest prosvetnih radnika (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2014, 13:57

Moguće su još radikalnije mere

č: | fb:

Valjevski prosvetni radnici organizovali su danas protestni skup u Karađorđevoj ulici, sa blokadom saobraćaja, pred zgradom Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug, sa oko 200 učesnika. To je deo šireg protesta zaposlenih u prosveti sa skupovima u Beogradu i svim većim gradovima Srbije.

Predsednica Valjevskog odbora Unije prosvetnih radnika Vesna Andrić najavila je mogućnost još radikalnijeg protesta ali i izrazila nadu da do toga ipak neće doći, te da će se reprezetativni sindikati dogovoriti sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem. Od još radikalnijih mera pomenula je mogućnost da đačke ocene ne budu zaključene na kraju prvog polugodišta.

„Mi smo i pre dve nedelje mogli da okončamo protest da je ministar potpisao novi kolektivni ugovor, koji je usaglašen sa predstavnicima tri radne grupe naših sindikata ali do toga nije došlo. Umesto toga, ponuđena nam je jednokratna novčana pomoć od 7.500 dinara po zaposlenom, što nismo prihvatili jer to nismo ni tražili, niti to rešava naš nezavidan materijalni status“, rekla je Andrić.

Vesna Andrić

Vesna Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Ona je izveštače upoznala i sa činjenicom da se prosvetnim radnicima četiri meseca ne isplaćuje deo zarada za minuli rad, te da im se preti novim sankcijama, ali i napomenula da će profesori i to izdržati jer drugog izbora nemaju. Takođe, shodno merama Vlade Srbije, novembarske zarade su i u prosveti smanjene za deset odsto, a, kako je Andrić rekla, moguće je smanjenje još deset odsto u martu 2015. godine.

Predsednica Sindikalne unije takođe je kazala da se danas u osam škola u Valjevu i okolini nije radilo, u osam škola časovi su bili skraćeni na 30 minuta, dok se u nekim školama u jednoj smeni časovi ne drže a u drugoj su skraćeni na pola sata. Jedino ne štrajkuje Poljoprivredna škola iako je na današnjem protestu bilo nekoliko zaposlenih i iz te obrazovne ustanove.

Od osnovnih škola u kojima danas nije bilo nastave, Andrić je pomenula Prvu, Četvrtu, Šestu i OŠ „Dragoljub Ilić“ iz Dračića, odnosno Tehničku, Medicinsku i Muzičku od srednjih škola.

Okupljenim prosvetnim radnicima, kao i građanima koji su ih podržali, pridružili su se valjevski advokati na kraju svog današnjeg protestnog skupa, što je dočekano sa odobravanjem. Policija je obzebeđivala skup, indcidenata nije bilo.

Advokati pružaju podršku prosvetarima

Advokati pružaju podršku prosvetarima (Foto: Đorđe Đoković)

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, u Policijskoj upravi će odlučiti da li će protiv organizatora današnjeg skupa eventualno biti podneta prekršajna prijava zbog blokade soabraćaja, što nije bilo navedeno u prijavi protestnog okupljanja. Vesna Andrić, pak, tvrdi da ona nikome u policiji nije rekla da će protest biti organizovan samo na trotoaru Karađorđeve ispred zgrade načelstva Kolubarskog okruga u kojoj je smeštena i Školska uprava.

Jedan od policajaca je potpisniku ovih redova, uz prijavu skupa, pokazao i službenu belešku načinjenu posle razgovora sa Vesnom Andrić u kojoj stoji (obećanje) da blokade saobraćaja neće biti.

Prosvetni radnici su od 17. novembra u zakonskom štrajku sa časovima skraćenim na pola sata. Tražili su od ministra prosvete da zbog nezavidnog materijalnog položaja budu izuzeti iz smanjenja zarada za deset odsto, kao i novi kolektivni ugovor i uvođenje platnih razreda. Ništa od toga do sada nije prihvaćeno.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara