Protest prosvetnih radnika (foto: Đorđe Đoković)
Protest prosvetnih radnika (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2014, 13:57

Moguće su još radikalnije mere

č: | fb:

Valjevski prosvetni radnici organizovali su danas protestni skup u Karađorđevoj ulici, sa blokadom saobraćaja, pred zgradom Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug, sa oko 200 učesnika. To je deo šireg protesta zaposlenih u prosveti sa skupovima u Beogradu i svim većim gradovima Srbije.

Predsednica Valjevskog odbora Unije prosvetnih radnika Vesna Andrić najavila je mogućnost još radikalnijeg protesta ali i izrazila nadu da do toga ipak neće doći, te da će se reprezetativni sindikati dogovoriti sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem. Od još radikalnijih mera pomenula je mogućnost da đačke ocene ne budu zaključene na kraju prvog polugodišta.

„Mi smo i pre dve nedelje mogli da okončamo protest da je ministar potpisao novi kolektivni ugovor, koji je usaglašen sa predstavnicima tri radne grupe naših sindikata ali do toga nije došlo. Umesto toga, ponuđena nam je jednokratna novčana pomoć od 7.500 dinara po zaposlenom, što nismo prihvatili jer to nismo ni tražili, niti to rešava naš nezavidan materijalni status“, rekla je Andrić.

Vesna Andrić

Vesna Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Ona je izveštače upoznala i sa činjenicom da se prosvetnim radnicima četiri meseca ne isplaćuje deo zarada za minuli rad, te da im se preti novim sankcijama, ali i napomenula da će profesori i to izdržati jer drugog izbora nemaju. Takođe, shodno merama Vlade Srbije, novembarske zarade su i u prosveti smanjene za deset odsto, a, kako je Andrić rekla, moguće je smanjenje još deset odsto u martu 2015. godine.

Predsednica Sindikalne unije takođe je kazala da se danas u osam škola u Valjevu i okolini nije radilo, u osam škola časovi su bili skraćeni na 30 minuta, dok se u nekim školama u jednoj smeni časovi ne drže a u drugoj su skraćeni na pola sata. Jedino ne štrajkuje Poljoprivredna škola iako je na današnjem protestu bilo nekoliko zaposlenih i iz te obrazovne ustanove.

Od osnovnih škola u kojima danas nije bilo nastave, Andrić je pomenula Prvu, Četvrtu, Šestu i OŠ „Dragoljub Ilić“ iz Dračića, odnosno Tehničku, Medicinsku i Muzičku od srednjih škola.

Okupljenim prosvetnim radnicima, kao i građanima koji su ih podržali, pridružili su se valjevski advokati na kraju svog današnjeg protestnog skupa, što je dočekano sa odobravanjem. Policija je obzebeđivala skup, indcidenata nije bilo.

Advokati pružaju podršku prosvetarima

Advokati pružaju podršku prosvetarima (Foto: Đorđe Đoković)

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, u Policijskoj upravi će odlučiti da li će protiv organizatora današnjeg skupa eventualno biti podneta prekršajna prijava zbog blokade soabraćaja, što nije bilo navedeno u prijavi protestnog okupljanja. Vesna Andrić, pak, tvrdi da ona nikome u policiji nije rekla da će protest biti organizovan samo na trotoaru Karađorđeve ispred zgrade načelstva Kolubarskog okruga u kojoj je smeštena i Školska uprava.

Jedan od policajaca je potpisniku ovih redova, uz prijavu skupa, pokazao i službenu belešku načinjenu posle razgovora sa Vesnom Andrić u kojoj stoji (obećanje) da blokade saobraćaja neće biti.

Prosvetni radnici su od 17. novembra u zakonskom štrajku sa časovima skraćenim na pola sata. Tražili su od ministra prosvete da zbog nezavidnog materijalnog položaja budu izuzeti iz smanjenja zarada za deset odsto, kao i novi kolektivni ugovor i uvođenje platnih razreda. Ništa od toga do sada nije prihvaćeno.

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 44 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 41 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 41 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara