Tabla kod
Tabla kod "Prote" (foto: Đorđe Đoković)
24.12.2014, 13:05

Obeležja o značajnim objektima i znamenitim ljudima

č: | fb:

Tabli, na kojoj je ispisana poema Matije Bećkovića, „Kada dođeš u bilo koji grad”, nije mesto ispred spomenika prote Mateje Nenadovića. Da joj tu nije mesto, saglasan je i direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić, koji nije krio iznenađenje čuvši da je tabla tu postavljena i odmah je zatražio da bude pomerena na mesto koje joj je određeno, „između spomenika Živojina Mišića i Desanke Maksimović”, tačnije na travnjaku između mlečnog restorana i Muselimovog konaka. Jeremić kaže da je tabla greškom postavljena ispred spomenika prote Meteje Nenadovića i da će vrlo brzo biti premeštena.

Tabla kod Višeg suda

Tabla kod Višeg suda (Foto: Đorđe Đoković)

U centru grada, na nekoliko lokacija, postavljene su table kojima se obeležavaju objekti i mesta koja su tokom Prvog svetskog rata bila pretvorena u bolnice tokom epidemije tifusa. Pored tabli, koje upućuju da je Valjevo bilo grad bolnica u kome je od novembra 1914 do proleća 1915. godine bilo više ranjenika nego stanovnika, biće postavljene i table koje govore o znamenitim ličnostima, koje su ostavile značajan trag u životu Valjeva.

Tabla na Desankinom vencu

Tabla na Desankinom vencu (Foto: Đorđe Đoković)

Obeležavanje mesta i objekta gde je bila bolnica je zamisao Gradske direkcije, koju su realizovali u saradnji sa Narodnim muzejom. Postavljeno je 16 tabli kojima su obeležena 24 objekta, postojeća, ali i mesta nesačuvanih zgrada u kojima je bila smeštena bolnica. Direktor Direkcije Dragan Jeremić kaže da je namera da se sva mesta i građevine, istorijski značajne u gradu obeleže tablama, na kojima će biti ispisani osnovni istorijski podaci, i to na dva jezika, uz podsećanje i na nekadašnji izgled. Takođe je ideja da budu obeležena i mesta vezana za značajne ljude Valjeva.

Tabla preko puta suda

Tabla preko puta suda (Foto: Đorđe Đoković)

„Prvo smo napravili tablu na kojoj je ispisana poema Matije Bećkovića, ‘Kada dođeš u bilo koji grad’. Na jedan malo drugačiji način, obeležena je i ljubav Matije Bećkovića i Vere Pavladoljske, tačnije mesto gde su se sreli. Postavljena je tabla na nekadašnjem korzou, na potezu od Pošte do Biblioteke”, kaže Dragan Jeremić. On objašnjava da će table Valjevcima, ali pre svega turistima, koji dolaze u naš grad, pružiti  informaciju o valjevskoj bolnici iz Prvog svetskog rata, priču o objektu i sliku o prošlosti Valjeva.

 

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...