Slavica Sabo Tripković i Predrag Savić (foto: Đorđe Đoković)
Slavica Sabo Tripković i Predrag Savić (foto: Đorđe Đoković)
24.12.2014, 15:22

Budžet za preživljavanje „od danas do sutra“

č: | fb:

Udruženje građana „Dosta, bre!“ smatra da gradski budžet za 2015. godinu nije ni razvojni, ni socijalni već budžet za preživljavanje „od danas do sutra“. Kako je na konferenciji za novinare rekao Predrag Bleki Savić, budžet „nema veze sa realnošću utoliko što ne želi da prizna u koliko dubokoj krizi je ovaj grad. Ideolozi budžeta pokušavaju da stvore utisak kako je sve u redu, usuđuju se da koriste čak i reč razvojni.

Dodao je kako je ovo „budžet propuštenih šansi“ jer je propuštena šansa da se prouče usvojeni strateški i razvojni dokumenti Grada, oceni njihova realnost i izvrše neophodne popravke“, što bi moralo da bude osnov za izradu pravog programskog budžeta. Podsetio je pritom da je Srbija u postupku pridruživanja EU u čemu i lokalna samouprava ima obaveze, odnosno da su pojedini gradski činovnici prošli obuku o tome kako se pravi budžet. „Ideolozi budžeta“ to ili ne znaju ili i dalje smatraju da to treba drugačije raditi.

Savić je na pojedinim primerima ilustrovao raskorak između onoga što je trebalo predvideti budžetom i onoga kako je to urađeno. Smatra da je najzanimljiviji primer Direkcija za robne rezerve, koja će, kako se najavljuje, biti ukinuta, ali se pominje potreba obezbeđivanja namirnica za vanredne situacije za šta nije planiran ni jedan dinar! Planirana su, naravno, sredstva za zaposlene u Direkciji, dok ona bude postojala, za njihove materijalne troškove, itd.

Takođe, prema onome što se da videti iz predloga budžeta za 2015, stoji ocena da se ni do jednog sela ne dolazi asfaltom, što nije tačno jer se svake godine planiraju i troše budžetska sredstva za asfaltiranje seoskih puteva. Slično je i sa naplatom komunalnih usluga, troškovima za sanaciju deponije, nulti rast širenja distributivnog sistema daljinskog grejanja, pad broja nezaposlenih umesto porasta broja zaposlenih...

Savić je danas pomenuo i to da je predsedniku Gradske skupštine upućen predlog da u dnevni red uvrsti i tačku izbora lokalnog ombudsmana (zaštitinika građana), o čemu on (predsednik) ima rok od 30 dana da se izjasni,  ali da te tačke u dnevnom redu skupštinskog zasedanja zakazanog za 26. decembar nema, kao što ni u budžetu za 2015. nema stavke namenjene ombudsmanu.

Na pitanje Kolubarskih.rs, da li je bilo reakcija zvaničnika na istraživanja Udruženja „Dosta, bre!“ o načinu trošenja budžetskih sredstava za otvaranje novih radnih mesta, Savić je rekao da nije „ukoliko se ne računa činjenica da planiranih 15 miliona dinara za te namene u 2014. nije iskorišćeno“.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 49 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara