Svetski dan bez duvanskog dima
Svetski dan bez duvanskog dima
31.05.2014, 11:33

Većim porezom protiv duvanskog dima

č: | fb:

Svetski dan bez duvanskog dima ove godine se obeležava sa porukom “Povećanje poreza na duvan”. Svetska zdravstvena organizacija svakog 31. maja opominje na posledice pušenja, izloženosti duvanskom dimu i zalaže se za primenu mera za smanjivanje upotrebe duvana.

Zato se danas poručuje da bi vlade trebalo da povećaju poreze na duvan, što je jedan od načina da se smanji njegova potrošnja. Podaci pokazuju da je više od pet miliona smrtnih slučajeva u svetu posledica upotrebe duvana, a više od 600.000 posledica izloženosti nepušača duvanskom dimu. Na globalnom nivou raste potrošnja duvana, iako se u nekim visoko i srednje razvijenim zemljama smanjuje. 

Svetska zdravstvena organizacija sa partnerima danas poziva zemlje da povećaju poreze na duvan, jer smatraju da visoke cene podstiču odvikavanje od pušenja, ali i preveniraju početak pušenja, naročito kod mladih. U proseku se očekuje da povećanje cena pakovanja cigareta za 10 odsto smanji potražnju za 4 odsto u zemljama sa visokim prihodima i 8 odsto u zemljama sa srednjim i niskim prihodima.

Poruke Svetske zdravstvene organizacije objavljene su na njihovom sajtu (www.who.int/en) , što prenosi i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” (www.batut.org.rs).

Iako svi mediji, kako u svetu, tako i u Srbiji, svakog 31. maja prenose poruke organizacija, institucija, pojedinaca, posebno lekara, uprkos tome što se organizuju brojne kampanje, predavanja po školama, veliki pomaci u borbi protiv pušenja se ne vide. Razlozi se mogu tražiti na više strana. Tako se možemo zapitati da li se ovoj temi ne posvećuje dovoljno pažnje u ostalim danima u godini, da li su poruke dovoljno upozoravajuće, da li je duvanska industrija moćnija od svih zdravstvenih kampanja – očigledno je da i ova borba zahteva uključivanje čitavog društva, mada su mnogi u tom lancu često zauzeti nekim drugim, za njih bitnijim temama.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 55 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 5 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 sati 5 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara