Svetski dan bez duvanskog dima
Svetski dan bez duvanskog dima
31.05.2014, 11:33

Većim porezom protiv duvanskog dima

č: | fb:

Svetski dan bez duvanskog dima ove godine se obeležava sa porukom “Povećanje poreza na duvan”. Svetska zdravstvena organizacija svakog 31. maja opominje na posledice pušenja, izloženosti duvanskom dimu i zalaže se za primenu mera za smanjivanje upotrebe duvana.

Zato se danas poručuje da bi vlade trebalo da povećaju poreze na duvan, što je jedan od načina da se smanji njegova potrošnja. Podaci pokazuju da je više od pet miliona smrtnih slučajeva u svetu posledica upotrebe duvana, a više od 600.000 posledica izloženosti nepušača duvanskom dimu. Na globalnom nivou raste potrošnja duvana, iako se u nekim visoko i srednje razvijenim zemljama smanjuje. 

Svetska zdravstvena organizacija sa partnerima danas poziva zemlje da povećaju poreze na duvan, jer smatraju da visoke cene podstiču odvikavanje od pušenja, ali i preveniraju početak pušenja, naročito kod mladih. U proseku se očekuje da povećanje cena pakovanja cigareta za 10 odsto smanji potražnju za 4 odsto u zemljama sa visokim prihodima i 8 odsto u zemljama sa srednjim i niskim prihodima.

Poruke Svetske zdravstvene organizacije objavljene su na njihovom sajtu (www.who.int/en) , što prenosi i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” (www.batut.org.rs).

Iako svi mediji, kako u svetu, tako i u Srbiji, svakog 31. maja prenose poruke organizacija, institucija, pojedinaca, posebno lekara, uprkos tome što se organizuju brojne kampanje, predavanja po školama, veliki pomaci u borbi protiv pušenja se ne vide. Razlozi se mogu tražiti na više strana. Tako se možemo zapitati da li se ovoj temi ne posvećuje dovoljno pažnje u ostalim danima u godini, da li su poruke dovoljno upozoravajuće, da li je duvanska industrija moćnija od svih zdravstvenih kampanja – očigledno je da i ova borba zahteva uključivanje čitavog društva, mada su mnogi u tom lancu često zauzeti nekim drugim, za njih bitnijim temama.

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 1 sati 37 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara