Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
26.01.2015, 09:11

Za deset dana čak 61 pacijent sa zapaljenjem pluća

č: | fb:

Rekordna koncentracija čađi u vazduhu iznad Valjeva zabeležena je 9. januara, kada je u Novom naselju bila skoro četiri puta iznad normale, čak 189 mikrograma čađi po kubnom metru. Istog dana na Petom puku izmereno je 136 mikrograma, a u centru grada izmereno je 69 mikrograma čađi po kubnom metru.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje zagađenost vazduha je od početka godine bila blizu dozvoljene granične vrednosti od 50 mikrograma po metru kubnom, a nekoliko dana i znatno prekoračena.

Lekari ne mogu pouzdano da tvrde da su čađ i dim uzroci sve većeg broja pacijenata koji imaju probleme sa respiratornim organima. Međutim, činjenica je da je prethodnih dana zabeleženo značajno povećanje broja pacijenata sa akutnim zapaljenjem pluća. Dr Živana Vitorović Jovanović, pulmolog navodi da je za poslednjih deset dana registrovan čak 61 pacijent sa akutnim zapaljenjem pluća, koji su smešteni na Grudno odeljenje, koji nisu hronični bolesnici, starosti između 40 i 60 godina. Da je reč o velikom broju pacijenata svedoči i podatak da na Grudnom odeljenju Opšte bolnice ima 55 ležajeva. Dr Vitorović Jovanović kaže da je većina pacijenata već otpuštena kući i da se radi o blažem obliku oboljenja. Ona nije mogla da povećan broj obolelih od akutnog zapaljenja pluća dovede u vezu sa povećanim aerozagađenjem, mada ni to ne isključuje, ali smatra da je uzrok pre svega nestabilno vreme.

Glavni razlozi zagađenosti, koja je “preko svake mere”, su individualna ložišta, “svašta se loži”, loši odžaci, a uz to nepovoljni vremenskih uslovi - nizak vazdušni pritisak, nema padavina i vetrova. Poznati su problem i uzroci, to je odavno identifikovano. Međutim, šta je rešenje? Gradsko rukovodstvo, kako nam je rečeno „ulaže velike napore” da problem zagađenosti Valjeva u zimskom periodu trajno reši, a jedan od načina jeste nastavak toplifikacije i širenje mreže na koju bi se priključio što veći broj potrošača i tako smanjio broj individualnih ložišta koja su najveći zagađivači. U Gradskoj upravi navode da rezultati o zagađenosti vazduha pokazuju da još uvek ima određen broj dana sa prekoračenjem koncentracije čađi u vazduhu, ali se, kako navode, iz godine u godinu smanjuje po izveštajima koje dostavlja Zavod za javno zdravlje Valjevo.

Dim iznad grada

Dim iznad grada (Foto: Kolubarske.rs)

Šta je Grad preduzeo da se smanji aerozagađenje?

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, još sredinom avgusta prošle godine, je uputilo dopis u kome se od Grada traže informacije o preduzetim merama, u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha,a  u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

Iz Gradske uprave je odgovoreno da se „u kontinuitetu nastavljaju radovi na toplifikaciji delova grada, a u cilju smanjenja broja  individualnih ložišta koja imaju veliki udeo u pogoršanju kvaliteta vazduha. Izrađena je Saobraćajna studija (2013. godine) na period od pet godina, kojom se razmatra i planira izmeštanje frekventnih saobraćajnica i njihovo povezivanje sa putevima višeg reda, a sve u cilju smanjenja  saobraćaja u delovima grada koji imaju nešto lošiji kvalitet vazduha, upravo zbog velike saobraćajne frekvencije. Posebno će se raditi na izmeštanju teretnog saobraćaja i na izgradnji biciklističkih staza u kritičnim delovima grada”. Takođe, u odgovoru Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine se navodi da je „izrađena i Studija parkiranja sa ciljem da reguliše obim saobraćaja u pojedinim delovima grada. Jedan od motiva je bilo i obezbeđenje boljeg kvaliteta  vazduha”.

Grad Valjevo je pre pet godina izradio Strategiju lokalnog održivog razvoja do 2020. godine, u kojoj su posebno razmatrane aktivnosti vezane za kvalitet vazduha. U Program  budžetkog fonda za zaštitu životne sredine za 2015. godinu predviđena su sredstva za izradu Plana kvaliteta vazduha, rečeno nam je u Gradskoj upravi odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs šta grad čini da se smanji zagađenost vazduha, kako bi Valjevci „lakše” disali u zimskim mesecima.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 8 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 5 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara