Oštećen balon u Petnici (foto: Kolubarske.rs)
Oštećen balon u Petnici (foto: Kolubarske.rs)
30.01.2015, 17:20

Oštećen balon u Petnici

č: | fb:

Jak vetar, koji je u 15 časova duvao 24 metra u sekundi, oštetio je tek postavljeni balon, kojim je pokriven olimpijski bazen u Petnici. Kako je rečeno Kolubarskim.rs, do oštećenja balona došlo je zbog nestanka struje u delu Petnice, gde se nalazi kupališni kompleks.

„Zbog nestanka struje balon se ’izduvao’, pa ga je vetar oštetio u delu kod velikih metalnih vrata“, rekao nam je Dragan Jeremić, direktor Gradske direkcije za izgradnju i uređenje Valjeva.

On je dodao kako još nije obezbeđeno da se automatski uključi agregat, koji bi držao pritisak u komorama balona, što je uslov da on (balon) opstane i u tim meteorološkim uslovima, odnosno uslovima nestanka struje. Jeremić takođe kaže kako je dobro da radnik, koji se zatekao u balonu, u nastojanjima da ga spase ozbiljnijih oštećenja, nije povređen.

Oštećen balon u Petnici

Oštećen balon u Petnici (Foto: Kolubarske.rs)

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, od izvora koji poznaju ovu problematiku, balon je najverovatnije oštećen zbog toga što dežurni radnik nije znao principe na kojima počiva rad savremenih italijanskih uređaja, koji obezbeđuju da komore balona budu naduvane i kada nestane struje.

„Pretpostavljam da se agregat, koji je povezan u sistem opreme za automatiku, nije uključio jer se on uključuje tek kada pritisak u komorama balona padne na određeni nivo. Verovatno se taj radnik uspaničio zbog toga što se agregat ne uključuje, pa ga je dodatnim manipulacijama isključio čime je balon bio prepušten ćudima vetra“, smatra naš izvor.

Da se radnici UFK „Valis“, koji bi trebalo da brinu o balonu u Petnici, nisu dovoljno edukovali, uprkos tvrdnjama njihovih pretpostavljenih da su „prošli obuku“, svedoči i podatak da je za nekoliko dana, gotovo bespotrebno, potrošeno oko 4,5 tone TNG (plina), što je količina dovoljna da danima greje unutrašnjost balona jer je u olimpijskom bazenu voda 27-29 stepeni Celzijusa.

Nova količina TNG nabavljena je „pohitnom postupku“ zbog najavljenog sutrašnjeg otvaranja, odnosno plivačkog mitinga i vaterpolo utakmica mlađih selekcija. Čitav program sada je doveden u pitanje.

„Čekamo ekipu iz Beograda, koja je montirala balon, da dođe u Petnicu i proceni šta nam je činiti. U ovom trenutku teško je reći da li će sutra biti najavljenog programa“, kaže Dragan Jeremić.

Petnički balon „podizan“ je desetak godina, a čitava investicija sada je koštala 31,5 miliona dinara. Pritom, kupanje za građane, prema poslednjim najavama iz „Valisa“, pomereno je za 1. april dok se ne reši problem svlačionica i njihovog zagrevanja, odnosno zapošljavanja radnika u „Valisu“, koji bi trebao da rade u Petnici.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara