Razgovor sa ambasadorom (foto: Đorđe Đoković)
Razgovor sa ambasadorom (foto: Đorđe Đoković)
04.02.2015, 11:33

Diplomatska aktivnost dr Davora Živkovića

č: | fb:

Ambasador SAD Majkl Kirbi juče je došao u Valjevo, ne na poziv gradonačelnika Stanka Terzića, ne diplomatskom aktivnošću ministra inostranih poslova Ivice Dačića ili predstavnika američke ambasade u Beogradu, nego na poziv mladog doktora Davora Živkovića i to preko Facebook-a.

Priča počinje u novembru prošle godine kada je Davor na Facebook profilu američke ambasade pročitao objavu da će se ambasada SAD u Beogradu uključiti u obeležavanje 100 godin Velikog rata u Srbiji. Napisao je komentar uz poziv predstavnicima ambasade da posete grob dr Alberta Samjuela Kuka u Valjevu, koji je u Velikom ratu dobrovoljno sa svojom medicinskom misijom došao u naš grad, gde je 10. februara umro od pegavog tifusa. Poslednju vakcinu protiv ove opake bolesti je odbio, govoreći da je vakcina potrebnija srpskim vojnicima koji se hrabro i uporno bore za slobodu svoje otadžbine. Iz američke ambasade prva reakcija je bila dolazak, početkom decembra, savetnika američkog ambasadora za odnose sa javnošću Ryana Rowlandsa, koji je bez protokola i susreta sa gradskim zvaničnicima položio venac na grob američkog lekara. Potom su iz američke ambasade stigle najave o zvaničnoj poseti Valjevu ambasadora Majkla Kirbija, koji će položiti venac na grob dr Kuka i sastati se sa gradskim rukovodstvom.

 „Kada sam napisao komentar na Facebook stranici američke ambasade, sa predlogom da diplomate dođu u Valjevu i odaju počast svom hrabrom i požrtvovanom sunarodniku, ni slutio nisam da nemaju informacije o tome ko je bio dr Samjuel Kuk. Još više sam se iznenadio kada me je pozvala službenica ambasade da dođem na mesto gde je sahranjen dr Kuk kako bi prisustvovao polaganju venca na njegov grob, što je za mene bila velika čast”, kaže mladi doktor i dodaje da se i američki ambasador Majkl Kirbi iznenadio čuvši da je po profesiji lekar. Američki diplomata je u znak zahvalnosti  dr Davoru Živloviću poklonio knjigu “Time – Ilustrovana istorija Amerike”.

Davor Živković prima poklon od američkog ambasadora

Davor Živković prima poklon od američkog ambasadora (Foto: Đorđe Đoković)

„Drago mi je da je američki ambasador sa saradnicima posetio naš grad”, kaže mladi lekar ne želeći da daje previše značaja sebi za ovu diplomatsku posetu. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 2 sati 15 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 4 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.