Ograda  na keju  (foto: Đorđe Đoković)
Ograda na keju (foto: Đorđe Đoković)
04.03.2015, 16:02

Moguć vodostaj Kolubare i do 200 centimetara

č: | fb:

U skladu sa upozorenjem RHMZ i dopisom koji je uputio načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihailović, gradsko rukovodstvo je obavilo određene pripreme i preduzelo neophodne mere zaštite od poplava. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač najavljuje da sutra, zbog obilnijih padavina, može doći do povećanja vodostaja Kolubare, na 95, dok u petak visina vodostaja može dostići i do 200 centimetara, što prelazi granicu redovne odbrane od poplava. Trenutni vodostaj Kolubare iznosi 68 centimetara.

„Prema poslednjim informacijama, koje smo dobili iz RHMZ, sutra se očekuju obilnije padavine od 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, što znači da je stupio na snagu crveni meteo alarm. Prognozirano je da će padavine u petak biti ispod 20 litara kiše po metru kvadratnom, dok se u subotu očekuju manje padavine oko deset litara po metru kvadratnom”, kaže Kovač.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Sednica gradskog Štaba za vanredne situacije biće održana sutra u devet časova, a danas su preduzete već neke konkretne mere.

„Danas smo naložili preduzeću ‘Erozija’, koje je  izvođač radova na sanaciji korita Kolubare, da svoje građevinske mašine izmesti iz rečnog korita, kako ne bi pravile problem u slučaju većeg dotoka vode u Kolubaru. Takođe smo i preduzeću  ‘Jedinstvo’, koje izvodi radove na polaganju cevovoda, naložili da izmesti svoje mšine i materijal iz korita Kolubare”, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. Naloženo je i JKP „Vodovod” da bude u pripravnosti ukoliko dođe do većih površinskih voda na ulicama.

Aktuelno