(foto: www.seismo.gov.rs)
(foto: www.seismo.gov.rs)
08.03.2015, 23:51

Nalazimo se na aktivnom seizmičkom prostoru

č: | fb:

Seizmolog Slavica Radovanović, direktorka  Republičkog seizmološkog zavoda kaže da su zemljotresi, koji su se dogodili 2. marta na teritoriji opštine Kosjerić nagoveštavali seriju zemljotresa. „U roku od 30 sekundi dogodila su se, jedan za drugim, dva zemljotresa magnitude oko 3,5 jedinica Rihterove skale, što je značilo da je na ovim prostorima dosta akumulirane seizmičke energije i da postoji verovatnoća da se dogodi jači zemljotres. Uvek se postavlja pitanje koliko jak, da li katastrofalni ili kao što je ovaj umerene jačine, kaže Radovanović. Ona dodaje da svi proračuni ukazuju da su u ovom delu Srbije maksimalne magnitude zemljotresa oko 5 stepeni Rihterove sklale.

Večerašnji zemljotres na teritoriji Kosjerića trajao je 26 sekundi. Slavica Radovanović izjavila je za RTS da se nakon ovakvog zemljotresa, ukoliko je on glavni, očekuje serija naknadnih udara, što će pokazati naredna 24 časa ili nekoliko sledećih dana. „Postoje zemljotresi, koji za sobom nemaju naknadne udare, što vrlo često govori da se u širem prostoru ili u nekoj od susednih zona priprema jak zemljotres. Jasno je da se nalazimo na aktivnom sizmičkom prostoru. Ono što bi smo svi želeli jeste da se dogodi jedan veći broj slabijih zemljotresa, koji će se osetiti samo u Kosjeriću i okolini“, kaže Radovanović.

Direktorka Republičkog seizmološkog zavoda Slavica Radovanović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da će sutra biti poznato više detalja i da će ekipe Zavoda posetiti Mrčiće, gde je bio epicentar zemljotresa.

Aktuelno