Majske poplave, naselje Veselinovići (foto: Đorđe Đoković)
Majske poplave, naselje Veselinovići (foto: Đorđe Đoković)
18.03.2015, 15:43

Da li država ne haje za Valjevo jer su na vlasti socijalisti?

č: | fb:

"Valjevo se Ministarstvu nije obratilo za pomoć, a da jeste pokušali bi smo da nađeno način kako da napravimo mostove ili puteve”, kaže potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs kada će Vlada i na koji način pomoći i Valjevu u rešavanju, bar nekih, infrastrukturnih problema nastalih u majskim poplavama. Međutim, kako tvrde u Gradskoj upravi, Valjevo se za pomoć obratilo i državi i ministarstvu, ali do danas nema ni odgovora ni pomoći. Gde je zastoj, da li je to igra „gluvih telefona”, ili je problem u tome što gradonačelnik nije "naš"?

Grad Valjevo se u nekoliko navrata obraćao državi za pomoć, poslednji put je od države zatražena pomoć od 520 miliona dinara za rešavanje infrastrukturnih problema, nastalih u prošlogodišnjim majskim poplavama. Početkom ovog meseca je Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja dostavljen spisak infrastrukturnih projekata na teritoriji Valjeva, koji treba da se grade ili saniraju, a najviše novca, 250 miliona dinra, je potrebno za saniranje puteva oštećenih u majskim poplavama. Oko 195 miliona dinara je traženo za klizišta, a 75 miliona dinara je neophodno za sanaciju oštećenih mostova. Najviše novca 29,3 miliona dinara, treba za izgradnju mosta za naselje Veselinovići sa 70 domova, koje je već deset meseci odsečeno od sveta, a upravo za taj most grad traži pomoć države. Gradonačelnik Stanko Terzić kaže da se, pored dopisa Kancelariji, gradsko rukovodstvo za pomoć obratilo i Ministarstvu građevine i saobraćaja. Međutim do danas odgovor nije stigao.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Ministarku Mihajlović, koja je juče obišla barsku prugu, pitali smo kada će Vlada i na koji način pomoći i Valjevu, čiji budžet ne može da finansira obnovu kompletne infrastrukture uništene u majskim poplavama. „Vlada Srbije je krajem godine svim lokalnim samoupravama dala novca koliko god je tada mogla. To ne znači da ne može da pomogne i u ovoj godini. Mnoge opštine i gradovi se javljaju Vladi sa molbom za pomoć. I dobijaju, ne neku vrstu pomoći, nego uz dogovor nalazimo način kako da napravimo, bilo mostove ili puteve, i pored toga što je to u nadležnosti lokalne samouprave. Nemam ni jednu informaciju o tome da se Valjevo obratilo Ministarstvu građevinarsta i saobraćaja tražeći tako nešto. Svakog četvrtka razgovaram sa lokalnim samoupravama i moja vrata su širom otvorena. Na potezu je vaše rukovodstvo. Prema tome, vrata su otvorena, korak je na lokalnoj samoupravi, a ne na državi”, poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Teško je utvrditi čije su tvrdnje tačne - da li su vrata ministarstva otvorena ili ne i da li je gradsko rukovodstvo kucalo ili ne, ali je evidentno da je ministarka vešto izbegla susret sa gradonačelnikom Stankom Terzićem u gradskoj kući, gde je sigurno bila prilika i za razgovor sa prvim čovekom Valjeva o nedaćama sa kojima se grad suočava i eventualnoj pomoći ministarstva.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović (Foto: Đorđe Đoković)

Ministarka Zorana Mihajlović je juče bila u, kako reče, iznenadnoj poseti Gradskoj upravi, ne bi li se na licu mesta uverila kako valjevska vlast sprovodi izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji. Poseta je bila toliko iznenadna da se iznenadio i gradonačelnik sa kojim se ministarka nije srela, pravdajući se da žuri. A žurila je u Lastru, na deonicu barske pruge koja je bila oštećena u majskim poplavama, da bi novinarima saopštila da je pruga sanirana i da vozovi već saobraćaju od 5. marta. Saopštila je i vest o ruskom kreditu za rekonstrukciju barske pruge i najavila reformisanje Železnica Srbije. Sve to je mogla reći, za mnogo manje para i manje gubljenja vremena, i u Beogradu. A što se tiče iznenadnog dolaska u Gradsku upravu, ako je namera zaista bila kontrola kako se Zakon o planiranju sprovodi u Valjevu a ne promocija, čemu onda ekipa i kamera TANJUG-a, koja je ministarkinu izjavu, o kažnjavanju opština koje ne budu primenjivale zakon, mogla snimiti i u Beogradu, doduše bez valjevskog dekora. Da li je ministarka izbegla susret sa Stankom Terzićem jer u promotivnoj kampanji nije bilo mesta za gradonačelnika Valjeva ili je gradonačelnik Valjeva izbegnut jer je socijalista, a ne naprednjak? Nije ovo prvi put da ministri Vlade Srbije (osim ministara socijalista) dođu u Valjevo i zbegnu susret sa gradonačelnikom.

Ulog Valjeva i ulog države u otklanjanju štete

Valjevo, kao retko koji grad u Srbiji, sopstvenim sredstvima finansirao je sanaciju štete od poplava izdvojivši blizu 80 miliona dinara. Za sanaciju lokalnih puteva utrošeno je 45 miliona, preko 13 miliona dinara koštali su radovi na tri velika klizišta, za rekonstrukciju devet mostova opredeljeno je 17 miliona, dok je u sređivanje vodotokova, druge kategorije, i vodopropusta investirano preko četiri miliona dinara.

Za izgradnju ili sanaciju porušenih, odnosno oštećenih kuća zadužena je država, preko Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, i do sada je od 26 objekata, koliko ih je na spisku, izgrađeno samo četiri, dok će ostali objekti biti završeni na proleće, novcem donatrora. Za sanaciju 233 oštećena objekta, za koja su izdata rešenja, isplaćeno je 43 miliona dinara.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 8 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 8 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...