Delimično pomračenje Sunca (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Delimično pomračenje Sunca (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2015, 18:15

I Valjevci su uživali u astronomskom fenomenu

č: | fb:

Danas su građani Valjeva i cele Srbije imali priliku da uživaju u jednom lepom astronomskom fenomenu – pomračenju Sunca.

Pomračenje Sunca je astronomska pojava do koje dolazi kada se Mesec, kao Zemljin satelit, nađe na liniji Zemlja – Sunce. Tada, prividno na nebu, deo Sunčevog diska biva zaklonjen Mesečevim diskom. U tom slučaju dolazi do delimičnog Pomračenja Sunca. Danas se upravo odvijalo ovakvo pomračenje.

Ukoliko Mesec u potpunosti zakloni Sunce dolazi do potpunog Pomračenja Sunca. Tada Sunce može biti zaklonjeno nekoliko desetina sekundi, pa sve do nekoliko minuta.

Delimično pomračenje Sunca je teško primetiti ukoliko ga ne posmatrate, dok tokom potpunog pomračenja dolazi do zamračenja kao u kasni suton.

Pomračenja Sunca su retka pojava za određenu lokaciju. Delimična pomračenja u nečijem životu se mogu desti nekoliko puta, dok se potpuno pomračenje dešava još ređe – jednom u životu.

Narodna verovanja zabeležena u etnoastronomiji daju veliki značaj pomračenjima i Sunca i Meseca. I uglavnom nagoveštavaju neke velike promene ili katakizme (ratove, bolesti, suše, poplave...). Tako je narod, pre nego što je nuaka dala objašnjenja, pokušavao da da značenja astronomskim fenomenima.

Problem je međutim, što je 1999. godine uprkos obrazovanoj naciji, stanovništvo cele Srbije pokleklo pod organizovanom medijskom manipulacijom i, umesto da kao danas na trgovima uživa u prelepom astronomskom fenomenu (i to još lepšem – totalnom Pomračenju Sunca) sklonjena u kuće i podrume gleda na TV kako narod širom Evrope uživa na trgovima.

Valjevski Istraživači su i tada, kao i danas, bili na pravom putu, i organizovano bili na Kelebiji u zoni totalnog pomračenja. 

Posmatranje pomračenja Sunca

Posmatranje pomračenja Sunca (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 28 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara