Pop Lukina (foto: Đorđe Đoković)
Pop Lukina (foto: Đorđe Đoković)
09.04.2015, 11:01

Proširuje se crvena i plava zona parkiranja

č: | fb:

Gradski većnici danas su prihvatili predlog da se proširi crvena zona parkirnja u centru grada i da se povećava broj parking mesta u plavoj zoni. Ukoliko ovu odluku prihvate i odbornici Skupštine grada dva parkirališta u centru Valjeva prećiće iz plave u crvenu zonu dok će devet parkirališta iz zelene preći u plavu zonu. Međutim, to ne znači da će se naplaćivati parking i na tim mestima, jer odluku o naplati parkirališta donosi gradonačelnik. Kako je danas objašnjeno reč je o redefinisanju parkirališta u centru grada.  

Sveta Petrović, saobraćajni inženjer u Odeljenju za urbanizam podseća da su Studijom parkiranja definisane tri faze za uvođenje sistema naplate za centralnu zonu grada. „Prva faza predviđa da se u naplatu uvede crvena i plava zona, što je već realizovano, a u drugoj fazi da se postepeno i delovi zelene zone uvode u naplatu. Osim toga, u okviru druge faze, zahtevano je da se sagledaju efekti uvođenja sistema naplate i u skladu sa tim redefiniše postojeći sistem i da se definiše mogućnost povećanja zone, što je i učinjeno i otuda ovaj predlog za proširenje crvene i plave zone”, navodi Petrović razloge promena u sistemu parkiranja u grdu.

On dodaje da je nakon analize da li je potrebno proširiti zonu parkirališta sa naplatom, predloženo da određena parkirališta pređu iz plave u crvenu zonu, jedan broj iz zelene u plavu, dok bi nekoliko parkirališta, koja su u međuvremenu izgrađena, bila u okviru zelene zone. „Ukoliko bude usvojen predlog za povećanje broja mesta na kojima će se naplaćivati parkiranje, crvena zona bi imala 130, plava zona 1700, dok bi u zelenoj zoni bilo 300 parking mesta, što znači da i dalje postoji zona u kojoj se ne naplaćuje parkiranje”, kaže Sveta Petrović.

Svetislav Petrović

Svetislav Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Petrović navodi podatak da je broj vozila registrovanih na teritoriji grada od 2008. do 2014. godine povećan je za šest posto, samim tim su povećane i potrebe za parkirnjem, pre svega u centru grada.

Pstoji mogućnost i da vreme dozvoljeno za parkiranje u crvenoj zoni bude povećano sa 120 na 180 minuta, međutim to nije predlog današnje odluke, kao ni pitanje da li će parkirališta biti zadržana na trotoaru. „To je u domenu tehničke regulacije”, kaže Sveta Petrović, saobraćajni inženjer u Odeljenju za urbanizam

Ulice u kojima će se naplaćivati parking

Odlukom, koju su danas usvojili gradski većnici, dva parkirališta prećiće iz plave u crvenu zonu dok će devet iz zelene preći u plavu zonu. Crvena zona biće u ulici Vlade Danilovića od Pantićeve do Karađorđeve i u Čika Ljubinoj ulici od Vuka Karadžića do pešačke zone.

Iz zelene u plavu zonu, gde će se naplaćivati parking, prelaze parkirališta u ulici Pop Lukinoj, od Pantićeve do Vladike Nikolaja, u Sinđelićevoj od Pantićeve do Železničke, u Pantićevoj od Hajduk Veljkove do Nušićeve. Zatim parkiralište u Mišarskoj od Pantićeve do Železničke ulice, u Knez Mihailovoj od ulice Milovana Glišića do mosta na Gradcu, u Čika Ljubinoj ispred hotela Grand, parkiralište u bloku u Hajduk Veljkovoj između ulica Pantićeve i Vladike nikolajam, kao i parkiralište u Hajduk Veljkovoj ulici od Pantićeve do Vladike Nikolaja. U zelenu zonuse dodaju parkiralište u Nušićevoj i u ulici Majora Ilića u okviru parka “Jadar”.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 50 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara