Stop privatizaciji (foto: Matija Jovanović)
Stop privatizaciji (foto: Matija Jovanović)
22.04.2015, 18:35

Kampanja „Stop privatizaciji“

č: | fb:

Danas je u Agenciji za privatizaciju, preko licitacije, prodat Avala film, najveće filmsko preduzeće u nekadašnjoj Jugoslaviji. Inicijativa „Stop privatizaciji“ se protivi privatizaciji Avala filma, kao i bilo kojih drugih javnih dobara, resursa, infrastrukture i preduzeća.

Prodajom Avala filma, Vlada je otuđila deo javne infrastrukture koja je izgrađena zahvaljujući samodoprinosima svih građana i radu uloženom na radnim akcijama. Otuđenjem ove imovine država se dodatno povlači iz učestovanja u filmskoj i široj kulturnoj produkciji i nastavlja da gura ovaj sektor na tržište na kome profit diktira kulturnu proizvodnju i distribuciju.

Zajedno sa ovom infrastrukturom odlazi i 37 hektara zemljišta na kom može doći do nove ekspanzije graditeljstva. Međutim, na tom zemljištu neće biti izgrađeni objekti koji su u javnoj upotrebi, niti stanovi koji bi bili dostupni većem broju ljudi.

Nakon prodaje Avala filma može se dogoditi da zbog hira novog privatnog vlasnika mnogi kultni domaći filmovi i serije više nikada ne budu javno prikazani. Oko 220 igranih filmova i više od 600 dokumentarnih filmova postalo je privatno vlasništvo.

Prodaja Avala filma predstavlja samo jedan deo svega onoga što Vlada Srbije planira da privatizuje nastavljajući sa katastrofalnom politikom koja je rezultirala padom standarda stanovništva i stalnim rastom nezaposlenosti u Srbiji. Privatizacija nije rešenje, već uzrok problema sa kojima se susreće naše društvo.

Stop privatizaciji

Stop privatizaciji (Foto: Matija Jovanović)

O Inicijativi „Stop privatizaciji“: Vreme je da se suočimo sa činjenicom da privatizacija nije rešenje, već uzrok problema sa kojima se susreće naše društvo - dve i po decenije ove katastrofalne prakse rezultiralo je padom standarda stanovništva i stalnim rastom nezaposlenosti u Srbiji.

 * Zalažemo se za zaustavljanje privatizacije struje, vode, puteva, zemljišta, šuma, banja, rudnika, telekomunikacija, prevoza i drugih javnih dobara.

* Smatramo da rad javnih institucija, poput zdravstvenih, obrazovnih i komunalnih treba da se reguliše tako da njihove usluge budu dostupne svima.

* Zahtevamo demokratizaciju odlučivanja o pitanjima koja se tiču svih nas, a o kojima je do sada odlučivala privilegovana manjina. Upravljanje javnih institucija mora se voditi interesom celokupnog društva.

Mi smo radnice i radnici, studentkinje i studenti, umetnice i umetnici, nezaposleni/e, penzioneri/ke, novinari/ke, istraživači/ce, poljoprivrednici/ce, roditelji i samohrani roditelji... i pozivamo vas da se zajedno suprotstavimo rasprodaji poslednjih ostataka naše zajedničke imovine.

FB/Stop privatizaciji

[email protected]                   

Stop privatizaciji

Stop privatizaciji (Foto: Matija Jovanović)

                          

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara