Klizište u ulici Ive Andrića (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Klizište u ulici Ive Andrića (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
12.06.2015, 12:09

Valjevsko klizište ispituju svetski eksperti

č: | fb:

Dragocena iskustva i znanje, ali i rezultate istraživanja, sa valjevskim geolizima podeliće 16 eksperata i 14 studenata, koji borave u Valjevu u okviru programa “Geolozi bez granica”. Oni će se narednih sedam dana, u okviru projekta ”Procena oštećenja infrastrukture u poplavama u BiH i Srbiji u maju 2014. godine”, koji finansira Svetska asocijacija geofizičara, baviti jednim od najvećoh klizišta u gradu – u ulici Ive Andrića. Nakon ispitivanja terena predložiće mere sanacije.

Eksperti i studenti

Eksperti i studenti (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednica Asocijacije geofizičara i ekologa Srbije prof. dr Snežana Komatina objašnjava da je reč o dvogodišnjem humanitarnom projektu istraživanja klizišta u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Do 29. juna biće izvedena istraživanja na tri lokacije - Valjevo u Srbiji i dve lokacije u BiH u Tuzlanskom kantonu. Na jesen će se opet raditi istraživanja, ali na drugim lokalitetima u Srbiji i BiH. Prvi lokalitet na kome su otpočeli radove i istraživanja je Valjevo. “Naš cilj je da na ovoj lokaciji uradimo detaljna  istraživanja, najnovijim geofizičkim, geološkim i geodetskim metodama,  na osnovu kojih će kolega iz Australije, koji je ekspert za sanaciju klizišta, predložiti mere sanacije. Sledeće godine ćemo ponovo doći na ovu lokaciju i uraditi ponovljeno merenje, koje će nam dati konačne rezultate”, kaže  dr Snežana Komatina.

Prof. dr Snežana Komatina

Prof. dr Snežana Komatina (Foto: Đorđe Đoković)

Milovan Urošević, profesor geofizike na Curtin Univerzitetu u Australiji objašnjava da se geofizičke metode standardno koriste na klizištima kako bi se definisala geometrija klizišta. “Na ovom klizištu probaćemo i nešto nestardardno  kako bi saznali koji je potencijal za reaktivaciju klizišta, da vidimo koja mu je interna kompozicija i da li postoji verovatnoća da se aktivira i u budućnosti. Te nestardardne metode će nam pomoći da budemo pametniji nego do sada kada je reč o ispitivanju klizišta”, navodi Urošević. On dodaje da ovim istraživanjima pokušavaju i da saznaju da li ima nešto zajedničko između šest klizišta koje će meriti.

Milovan Urošević

Milovan Urošević (Foto: Đorđe Đoković)

Koya Suto, geolog iz Japana, koji radi u Australiji, kaže da ovim istraživanjem pokušavaju da nađu sličnosti i razlike između klizišt u Srbiji i onih koja se pojavljuju u drugim zemljama. „Prošlogodišnje majske poplave su izazvale na stotine klizišta u Srbiji, a slično se dogodilio i u Japanu prošle godine nakon velikih poplava. Naš cilj je da uradimo poređenja između klizišta u Srbiji i BiH i u Japanu. Ono čemu težimo i kroz ovaj projekat jeste da predvidimo šta će se dalje dešavati na lokalitetima koje istražujemo i da probamo da pronađemo prave mere za sanaciju kako bi trajno bili rešeni problemi klizišta”, kaže Koya Suto.

Koya Suto

Koya Suto (Foto: Đorđe Đoković)

Klizište u ulici Ive Andrića je složeno i najveće u Valjevu na kome se nalazi preko 40 stambenih objekata, i sva su, više ili manje, ugrožena. Sa ekspertima i studentima sarađuje geolog Miodrag Vujić iz Gradske direkcije koji  kaže da su klizišta uz Šabački put stara, delimično umirena, delimično aktivna i protežu se  na nekoliko kilometara. “Ova geofizička ispitivanja su regionalnog obima, što podrazumeva ispitivanje terena većeg obuhvata, gde ćemo dobiti konkretne rezultate za šire područje. Važno je reći da Valjevo ne bi moglo da finansira ova istraživanja i merenja, utoliko je ovaj projekat značajan za naš grad”, kaže Vujić. On dodaje da grad finansira pojedinačne projekte manjih klizišta površine do jednog hektara, koja ugrožavaju nekoliko stambenih objekata, dok je za projekte i sanaciju većih klizišta neophodna finansijska pomoć. Za sanaciju klizišta u ulici Ive Andrića potrebno je najmanje oko stotinu miliona dinara.

Miodrag Vujić

Miodrag Vujić (Foto: Đorđe Đoković)

U projekat ”Procena oštećenja infrastrukture u poplavama u BiH i Srbiji u maju 2014. godine”, koji finansira Svetska asocijacija geofizičara, uključeni su eksperti i studenti iz deset zemalja- Japana, Australije, SAD, Švedske, Italije, Nemačke, Holandije, Rusije, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Geolozi

Geolozi (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 19 sati 10 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati 10 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara