Dobrodošlica uz pogaču i so (foto: Đorđe Đoković)
Dobrodošlica uz pogaču i so (foto: Đorđe Đoković)
19.06.2015, 15:07

Majkl Devenport u Valjevu, Belom Polju i Vujinovači

č: | fb:

Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji, Majkl Devenport posetio je danas Valjevo, Belo Polje i selo Vujinovača gde je obišao porodice čiji su domovi sagrađeni sredstvima EU kroz program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji.

Devenport je najpre razgovarao sa gradonačelnikom Stankom Terzićem, a potom je posetio domaćinstva Ivana Stanimirovića u Belom Polju, nadomak Valjeva, odnosno Miodraga i Božidara Popovića u selu Vujinovača.

Stanimirović je dobio motokultivator, dok su Popovićima izgrađene nove kuće, umesto domova koji su oštećeni u klizištima.

Stanimirovići, Devenport i Terzić

Stanimirovići, Devenport i Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Leposava Popović presrećana zbog nove kuće, “u kojoj je sve novo i lepo”, opremljene nameštajem i belom tehnikom. Popovići, njih četvoro, tri generacije, još uvek se nisu uselili u novu kuću od oko 80 kvadrata, jer je nedavno završena, ali i iz još jednog razloga. „Znate kako je kod nas na selu. Ne može naselje bez kuma i pop, i komšija. A sada su nam najveći radovi, beremo i malinu, nemamo vremena za useljenje, ali čim završimo eto useljenja”, reče Leposava uz poziv da obavezno dođemo.  

Domaće maline

Domaće maline (Foto: Đorđe Đoković)

                

Ambasador Evropske unije Majkl Devenport selu Vujinovača, na obroncima planina Medvednik i Jablanik, dočekan tradicionalno uz so i pogaču. Za goste posluženje, lepinja sa kajmakom, pršuta, gibanica, pečenje, maline, juče ubrane. Odgovarajući na pitanje novinara da li je zadovoljan kućama koje je finansirla EU, Devenport reče, „ako su zadovoljni domaćini, a vidim da jesu, onda je moje zadovoljstvo još veće!”

Evropska unija je do sada uložila u izgradnju 22 kuće i obnovu 16 objekata  na teritoriji Valjeva preko 1,2 miliona evra, a u narednom periodu više pažnje biće posvećeno preventivi. „U naredne dve godine, kroz projekat preventivnog regulisanja vodotokova reke Kolubare i njenih pritoka biće uloženo 2,8 miliona evra. Biće to nova, bezbednija era ne samo za Valjevo, nego za celu regiju", rekao je Devenport novinarima u selu Vujinovača.

Popovići, Devenport i Terzić

Popovići, Devenport i Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Popovići, Devenport i Terzić

Popovići, Devenport i Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Aambasador Evropske unije Majkl Devenport  nije želeo da komentariše predloženu rezoluciju  Velike Britanije o Srebrenici, jer tekst nije video, ali je istakao da je godišnjica prilika za veća pomirenja uz nadu da će političari i lideri zemalja u regionu to i učiniti.

Devenport je ocenio da podizanje zida između Mađarske i Srbije nije način rešavanja problema velikog broja migranata i da  je na zemljama članicama EU da taj problem reše uz korišćenje svih sredstava pravno utemeljenih. „Ali podizanje zida i ograde nije način da se taj problem reši”, poručio je Devenport. On je najavio da će, koliko zna, tim povodom uskoro biti održana zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije.

Program pomoći EU poplavljenim područjima Srbije vredan 30 miliona evra finansiran je iz predpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine, koje su najviše pogođene poplavama.

Kuće u Vujinovači

Kuće u Vujinovači (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 4 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 59 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...