Obdanište Zvončić (foto: Đorđe Đoković)
Obdanište Zvončić (foto: Đorđe Đoković)
26.06.2015, 09:25

Prijem u vrtiće uz lažne potvrde?

č: | fb:

Za 298 mališana neće biti mesta u valjevskim vrtićima ove jeseni. Za boravak od septembra, u jedno od devet vrtića Predškolske ustanove „Milica Nožica”, podneto je 695, a pozitivno je rešeno 397 molbi. Najveće interesovanje bilo je za upis u druge jasle, deca rođena 2013. godine, čak 168 zahteva, a istovremeno u tu grupu je primljeno najmanje mališana, jer ima samo 30 mesta. I za jaslenu grupu bilo je veliko interesovanje čak 235 molbi za 128 slobodnih mesta. Direktor Predškolske ustanove „Milica Nožica“ Zlatomir Marković kaže da je i ove godine isti problem, a to je nedovoljan broj obdaništa i tvrdi da su, prilikom upisa, poštovani prioriteti. Međutim mnogi roditelji, čija deca nisu upisana, samtraju da nisu poštovani kriterijumi i da su pojedina deca primljena „preko reda i veze”.

Marković kaže da to nije tačno i dodaje da su kriterijumi jasni. „U Predškolskoj ustanovi postoji pravilnik o uslovima i postupku za upis dece u vrtić. Postoje priotiteti po kojima se deca upisuju i ta lista je utvrđena na osnovu četiri kriterijuma. Prednost imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, zatim deca koja imaju status trećeg i svakog sledećeg deteta u porodici i deca čija su braća ili sestre već upisana u ustanovu”, kaže Marković i navodi da molbe razmatra i rešava isključivo komisija.

Zlatomir Marković

Zlatomir Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na naše pitanje kako je moguće da dete nije upisano u vrtić, a ispunjena su tri od četiri kriterijuma, Marković kaže da je to moguće jedino u slučaju za upis dece u druge jasle, gde ima samo 30 slobodnih mesta, a 168 zahteva. Direktor Ustanove nije mogao da nam da na uvid spisak upisane dece, kako bi smo se uverili da li njihovi roditelji ispunjavaju uslove i da nije bilo „nameštanja”, rekavši da će nam to omogućiti tek po završetku konkursa, „jer je dokumentacija još uvek kod komisije”.

Zlatomir Marković kaže da u Ustanovu, do sada, nije stigla ni jedna žalba roditelja na neregularnost upisa, a posebno naglašava da niko nije izrazio sumnju da su potvrde da oba roditelja rade falsifikat, kao što je to Kolubarskim.rs prijavilo nekoliko roditelja. „Nama je potvrda sa pečatom merodavna i nema razloga da mi proveravamo da li su zaista oba roditelja zaposlena ili su potvrde lažne”, odgovara Marković iznenađen takvim prijavama roditelja.

Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojčić kaže da ni u Gradsku upravu nije stigla ni jedna žalba da su potvrde da oba roditelja rade lažne i objašnjava da roditelji, pored brojne dokumentacije prilikom konkursa, podnose i obrazac M-2 , što je praktično potvrda da je prijavljen kao osigurano lice. „Međutim, ako neki roditelji sumnjaju, predložiću da prosvetna inspekcija pri Gradskoj upravi ode u kontrolu u Predškolsku ustanovu, kako bi ispitala navode roditelja, ali i da ispita da li su poštovani prioriteti prilikom upisa u skladu sa pravilnikom”, najavljuje načelnica Odlejenja društvenih delatnosti Gradske uprave.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara