Obdanište u Kolubari (foto: Kolubarske.rs)
Obdanište u Kolubari (foto: Kolubarske.rs)
08.07.2015, 08:07

Rešenje je adaptacija obdaništa u Kolubari

č: | fb:

Zbog nedovoljnog broja obdaništa u Valjevu i ove jeseni skoro 300 mališana neće biti upisano u Predškolsku ustanovu „Milica Nožica”. I ove godine najveće interesovanje bilo je za upis u druge jasle čak 168 zahteva, za samo 30 mesta. Ovaj višegodišnji problem biće rešen adaptacijom postojećeg vrtića u naselju Kolubara 2, što je daleko jeftinija varijanta od izgradnje novog objekta.

Direktor Predškolske ustanove „Milica Nožica“ Zlatomir Marković kaže da je u planu nadziđivanje objekta “Bambi” u naselju Kolubara 2, gde bi se dobio smeštajni prostor za 120 do 150 mališana. On kaže da je idejni projekat rekonstrukcije obdaništa u Kolubari urađen još 2012.godine i ideja tadašnjeg rukovodstva je bila da se uprava Ustanove iz “Zvončića” u ulici Vlade Danilovića preseli u taj rekonstruisani prostor, gde bi se izgradile i sobe za osamdesetoro dece, a da se kancelarije uprave u “Zvončiću”  adaptiraju u boravišni prostor. Od te ideje se odustalo, jer iziskuje velika sredstva, s obzirom na to da bi se investiralo u dva objekta.

Zato je odlučeno da se na osnovu tog idejnog projekta od pre tri godine uradi glavni projekat rekonstrukcije obdaništa “Bambi” u Kolubari 2, čime bi se praktično dobio još jedan objekat za 37 miliona dinara, koliko bi koštali radovi.

“Ideja je da se novac obezbedi iz donacije, najverovatnije ćemo konkurisati kod Švajcarske ambasade koja u predškolske ustanove u Srbiji ulaže do 800.000 evra po ustanovi. Da bi lakše prošli kod stranih donatora bila nam je neophodna podrška Ministarstva prosvete koju smo pre nekoliko dana i zvanično dobili”, kaže Zlatomir Marković.

On veruje da će za dva meseca biti urađen glavni projekat sa kojim će konkurisati kod Švajcarske ambasade, a da će do kraja godine biti odobrena sredstva, kako bi sa nadziđivanjem obdaništa u Kolubari 2 počeli na proleće sledeće godine.

Sprave za igru

Sprave za igru (Foto: Kolubarske.rs)

Akcija prikupljenja novca za kupovinu novih sprava za igru

U toku je velika akcija opremanja dvorišta u svim valjevskim vrtićima, što podrazumeva skidanje starih drvenih sprava za igru i postavljanje novih. Novac za kupovinu savremenih sprava za igru prikupljaju roditelji, u akciju će se uključiti i zaposleni. Za nove plastične tobogane, ljuljaške, klackalice i ostale sprave potrebno je oko 600.000 dinara po objektu, što znači oko 5,4 miliona dinara za dvet vrtića. “U budžetu Ustanove za te namena je opredeljeno oko million dinara. Očekujemo da nam se u akciju uključe i valjevska preduzeća, kao i pojedinci, jer nam je svaka pomoć dragocena”, kaže direktor Predškolske ustanove Zlatomir Marković.

Aktuelno

Gradsko veće (arhiva) (foto: )
Na današnjoj sednici Pre 10 sati 27 minuta

Gradsko veće o prvom rebalansu i zaduživanju Grada

Članovi Gradskog veća će na današnjoj sednici razmatrati predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2023. godinu, kao i predlog Odluke o javnom zaduživanju Grada. Na dnevnom redu 30 tačaka.

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 32 minuta

POKS o problemima vodosnabdevanja jednog dela Pričevića

"Sramno je to da u 21. veku sela nemaju vodu, naročito sela poput Pričevića, koja su oko 10 kilometara udaljena od centra grada. Naročito, što je taj problem nastao prilikom poplava i gde je šteta...

Europrom u Jasenici (foto: Europrom)
PR Pre 10 sati 28 minuta

Otvoren "Europrom" objekat u Jasenici

Valjevska kompanija "Europrom" otvorila je još jednu "ljubičastu trgovinu", ovaj put minimarket u Jasenici, površine od oko 260 kvadrata. Dobra lokacija i prostran parking dodatne su prednosti...