Manastir Ćelije (foto: Đorđe Đoković)
Manastir Ćelije (foto: Đorđe Đoković)
13.06.2014, 11:25

Prenos moštiju Ave Justina

č: | fb:

Velika svečanost povodom prenosa moštiju Svetog Ave Justina biće održana sutra u manastiru Ćelije, u prisustvu verinika iz celog sveta. Svetu liturgiju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

- Sveta liturgija će u manastiru Ćelije početi u 9 časova i služiće je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, uz sasluženje mnogih episkopa kako iz Srpske pravoslavne crkve, tako i iz drugih pomesnih crkava, sa Kipra, iz Rusije, Grčke, sa Svete Gore, monaha iz Moskve, iz duhovnih  akademija, bogoslovskih škola. Narod iz čitavog sveta dolazi danas u Valjevo, jer je ovo jedan od najvećih događaja posle prenosa moštiju Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića 1991. godine u manastir Lelić – rekao je novinarima sveštenik Dejan Tripković.

 

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Proslava povodom prenosa moštiju Svetog Ave Justina započinje večeras svečanim bdenijem od 18 časova u manastirskoj crkvi. 

- Mošti su izvađene iz zemlje, danas će biti položene u kivot i večeras će biti u manastirskoj crkvi, gde će biti služeno bdenije i svi će moći da se poklone i celivaju mošti Svetog Ave Justina. Sutra je svečano prenošenje i unošenje u novi hram, u trobrodnu crkvu, podignutu po njegovom zaveštanju. Postoji fond Ave Justina, pa je hram izgrađen od prodaje njegovih knjiga. Mošti neće tu ostati dok se crkva ne završi, ne oslika, ali se sutrašnji događaj smatra zvaničnim prenosom. Do završetka crkve mošti će biti položene u staroj manastirskoj crkvi – kazao je protođakon Slobodan Aleksić.

On je pozvao vernike da dođu sutra u Ćelije i apelovao da zbog očekivane velike gužve ne dolaze svojim vozilima, jer je Eparhija organizovala besplatan prevoz od Jadra, od 7 do 10 i od 13 do 16 časova.

- Otac Justin je rođen na Blagovesti 1894. godine u Vranju, a upokojio se 1979. na Blagovesti u Ćelijama. Pre nego što je dobio monaško ime zvao se Blagoje. U manastiru Ćelije je bio prinudno posle Drugog svetskog rata zato što ga je nova vlast smatrala za jednog od opasnih građana po društvo. Tu je bio preko 30 godina, gde je iznedrio najveće plodove u svom životu, napisao najveća dela koja su prevođena na nekoliko desetina jezika. Bio je priznat od mnogih ljudi u Srbiji i velikih intelektualaca. Tako je akademik Vladeta Jerotić i u to najteže vreme dolazio kod njega u Ćelije, bio je prijatelj sa Branislavom Nušićem, osnivač je Srpskog filozofskog društva. To je dokaz koliko je značajan za Srpski narod i celu pravoslavnu crkvu. Ava Justin je za svetitelja proglašen 2010. godine – podsetio je sveštenik Dejan Tripković.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 8 sati 56 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 11 sati 33 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara