Manastir Ćelije (foto: Đorđe Đoković)
Manastir Ćelije (foto: Đorđe Đoković)
13.06.2014, 11:25

Prenos moštiju Ave Justina

č: | fb:

Velika svečanost povodom prenosa moštiju Svetog Ave Justina biće održana sutra u manastiru Ćelije, u prisustvu verinika iz celog sveta. Svetu liturgiju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

- Sveta liturgija će u manastiru Ćelije početi u 9 časova i služiće je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, uz sasluženje mnogih episkopa kako iz Srpske pravoslavne crkve, tako i iz drugih pomesnih crkava, sa Kipra, iz Rusije, Grčke, sa Svete Gore, monaha iz Moskve, iz duhovnih  akademija, bogoslovskih škola. Narod iz čitavog sveta dolazi danas u Valjevo, jer je ovo jedan od najvećih događaja posle prenosa moštiju Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića 1991. godine u manastir Lelić – rekao je novinarima sveštenik Dejan Tripković.

 

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Proslava povodom prenosa moštiju Svetog Ave Justina započinje večeras svečanim bdenijem od 18 časova u manastirskoj crkvi. 

- Mošti su izvađene iz zemlje, danas će biti položene u kivot i večeras će biti u manastirskoj crkvi, gde će biti služeno bdenije i svi će moći da se poklone i celivaju mošti Svetog Ave Justina. Sutra je svečano prenošenje i unošenje u novi hram, u trobrodnu crkvu, podignutu po njegovom zaveštanju. Postoji fond Ave Justina, pa je hram izgrađen od prodaje njegovih knjiga. Mošti neće tu ostati dok se crkva ne završi, ne oslika, ali se sutrašnji događaj smatra zvaničnim prenosom. Do završetka crkve mošti će biti položene u staroj manastirskoj crkvi – kazao je protođakon Slobodan Aleksić.

On je pozvao vernike da dođu sutra u Ćelije i apelovao da zbog očekivane velike gužve ne dolaze svojim vozilima, jer je Eparhija organizovala besplatan prevoz od Jadra, od 7 do 10 i od 13 do 16 časova.

- Otac Justin je rođen na Blagovesti 1894. godine u Vranju, a upokojio se 1979. na Blagovesti u Ćelijama. Pre nego što je dobio monaško ime zvao se Blagoje. U manastiru Ćelije je bio prinudno posle Drugog svetskog rata zato što ga je nova vlast smatrala za jednog od opasnih građana po društvo. Tu je bio preko 30 godina, gde je iznedrio najveće plodove u svom životu, napisao najveća dela koja su prevođena na nekoliko desetina jezika. Bio je priznat od mnogih ljudi u Srbiji i velikih intelektualaca. Tako je akademik Vladeta Jerotić i u to najteže vreme dolazio kod njega u Ćelije, bio je prijatelj sa Branislavom Nušićem, osnivač je Srpskog filozofskog društva. To je dokaz koliko je značajan za Srpski narod i celu pravoslavnu crkvu. Ava Justin je za svetitelja proglašen 2010. godine – podsetio je sveštenik Dejan Tripković.

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 40 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 38 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 38 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara