Gradski odbor SNS  (foto: Đorđe Đoković)
Gradski odbor SNS (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2015, 16:08

„Fazan“ pojačao SNS

č: | fb:

Milan Ninić Fazan novi je član Srpske napredne stranke u Valjevu, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs u toj partiji. On je član Gradskog odbora, poverenik Mesnog odbora u Beloševcu i „jedini lični savetnik“ predsednika dr Slobodana Gvozdenovića. Prethono, dr Gvozdenović je svog protivkandidata na unutarstranačkim izborima u Valjevu postavio za potpredsednika Gradskog odbora za šta ga je (Gagića) kvalifikovao broj glasova, koje je dobio (kao i SNS) u Goriću već i u kandidatiru za valjevskog čelnika naprednjaka.

Ako je „mir u kući“ motiv Gagićevog unapređenja, pitanje je šta je motiv za Ninićev transfer u SNS – dugogodišnje prijateljstvo sa dr Gvozdenovićem u SPO-u, potreba naprednjaka da angažovanjem preduzetnika pribave novac za predizbornu kampanju, ili nešto treće?

Kako Srbe, pa i Valjevce, od ljubavi do mržnje samo korak deli, nije loše podsetiti se odnosa na relaciji dr Gvozdenović – Ninić. U vreme zajedničkog članstva u SPO, dr Gvozdenović je, ako sećanje ne vara, (bar) dva puta bio isključivan iz stranke Vuka Draškovića, koga je, prema izjavi od pre nekoliko godina, dr Boba voleo „kao majka ludog sina!“. Prvi put je sa Dragoljubom Krstićem i još nekoliko članova, posle 2000-te, utočište našao u Socijaldemokratiji (SD) sada pok. generala Vuka Obradovića.

Od ljubavi do mržnje...

Vraćen i rehabilitovan, dr Gvozdenović je docnije ponovo bio udarna pesnica SPO. U tom svojstvu postao je odbornik u sazivu 2004-2008. ali je brzo otkazao poslušnost i podržao nakaradnu koaliciju NS-SPS-SNS (narodni socijalisti Bana Ivkovića, koje je u Valjevu vodio Mika Jokić)-SRS-PSS.

Njegov i glas Karićevog deputata Miška Alempijevića držali su koaliciju na vlasti, dok je gradonačelnik dr Jovan Tomić (NS) bio ubedljivo izabran na neposrednom izjašnjavanju građana. Tada su dr Boba i Miško, prvi put, dobili na upravljanje Gradsku toplanu, a za direktora postavili Miroslava Rasulića, koji je bezuspešno pokušavao da se udene u DSS. U opoziciji su, podsećanja radi, bili DS, DSS, SPO i ND (LS) – Pokret za Valjevo.

Kada su njih dvojica „izmakla klupicu“ koaliciji, uz otkazivanje ljubavi pok. Vasketa i Dragana Bogdanovića Lolinog, koji nisu hteli sa komunistima (SPS, SNS), uvedene su privremene mere, koje su trajale do posle izbora 2008. godine na kojima je pobedio DS, a Boris Tadić mu za vrat nakačio SPS, što je Valjevu, a i Srbiji, i danas kamen o vratu. Dr Boba biva isključen iz SPO, pa prelazi u SDPO Verka Stevanovića iz Kragujevca, koga podržava i Velimir Ilić (NS), a docnije nastaje GG Pobeda, koja na lokalnim izborima 2008. osvaja dva, a 2012. osam mandata. Dr Boba, docnije, sa još pet odbornika Pobede, prelazi u SNS.

Ovovremena „politička njušenja“

Milan Ninić Fazan je za vakta SPO vlasti u Beogradu 1996-2000, kao ozbiljan preduzetnik, dobio posao opremanja beogradskih „zelenih pijaca“, što je tada bila „masna koka“. Deo novca trebao je da da za finansiranje stranke u Valjevu, što on nije sporio, ali je pristajao da finansira projekte, a ne da novac baca u vetar.

To je, kao i izbor Dragoljuba Krstića za predsednika Okružnog odbora SPO umesto dr Milana Popovića, bio kamen razdora u toj stranci, koja je na izborima 1997. u Valjevu osvojila tri poslanička mandata (Slobodan Nenadović, dr Jordan Lazarević, dr Milan Popović). Tri su poslanika imali i socijalisti, a sedmi mandat pripao je SRS (cvećaru Pantiću iz Gorića) pošto je dr Tomić, koga je Drašković sa još 11 saveznih poslanika isključio iz SPO, kao kandidat Saborne narodne stranke (SNO) Slobodana Rakitića otkinuo veliki broj glasova Vukovoj partiji.

SPO se i u Valjevu posle tog sukoba, ali i izbornog poraza 2000-te, teško oporavljao, a u Pobedi se sada aktivirao dr Lazarević. Novi raskol u SPO nastao je zbog odbijanja direktive stranačke centrale da se, posle izbora 2012, bude u koaliciji sa SNS, a ne SPS. Došlo je do novih podela, pa je u Valjevu formirana GG Za Valjevo sa odbornikom Vukovićem i Ninićima, Milanom i sinom mu Srećkom, na čelu. Oni su zadržali stranačke prostorije u Pantićevoj 70, a SPO je proteran u Auto školu „As“, u Hajduk Veljkovu ulicu, gde stoluje Zorica Milinković, koja je iz NS prešla u SPO i vodi Gradski odbor.

U čitavoj priči zanimljivo je i to da su Ninići, kao ugledni preduzetnici, dobijali lepog posla od Gradske direkcije, čiji je direktor Dragan Jeremić (SPS), što, možda, upućujuje na posebne „ljubavne trouglove“ na valjevskoj političkoj sceni o čemu upućeni sve češće govore. Liste za nove lokalne izbore, moguće je, razvejaće mnog nepoznanice, mada se ne isključuju ni iznenađujuća „postizborna njušenja“ tako prisutna na ovovremenoj političkoj sceni Srbije.

 

 

 

 

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 45 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 45 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...