Podela pomoći (foto: D.Ranković)
Podela pomoći (foto: D.Ranković)
14.06.2014, 13:12

Znamo mi za vaše probleme…

č: | fb:

Za 104 poljoprivrednika, čija su imanja uništena poplavama i klizištima iz Valjevske Loznice, Lukavca i Klanice, danas je podeljeno 2,5 tone semenskog kukuruza, kako bi sledeće nedelje obavili presejavanje na površini od 188 hektara.

„To je jedan od načina pomoći Vlade Srbije kako bi poljoprivrednicima nadoknadili štetu koju su pretrpeli u katastrofalnim poplavama”, poručila je danas u Valjevu ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Snežana Bogosavljević Bošković, koja je prisustvovala raspodeli semenskog kukuruza.

Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković

Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković (Foto: D.Ranković)

Na pitanje Kolubarskih.rs kada će Republička vlada sistemski rešiti na koji način će biti sanirane posledice, jer prošlo je mesec dana od poplava a ministri, osim što obilaze ugrožene i obećavaju sanacija do jeseni, nisu doneli zakon ili uredbu, ministarka odgovara da su sistemska rešenje u pripremi.

- U pripremi je poseban zakon koji će regulisati sva pitanja vezana za nadoknadu štete na terenu. Zakon tipa lex specialis biće donet ovog vikenda, tako da će u ponedeljak ići na usvajanje i on će sistemski rešiti pitanja kako dalje ići u obnovu i izgradnju. Ono što je sigurno jeste stav Republičke vlade da će biti nadoknađen veći deo štete pre svega štete u poljoprivredi. I upravo današnja podela semenskog kukuruza u Valjevu, a prethodna dva dana i u drugim gradovima, je jedan vid  pomoći države poljoprivrednicima. Sledeće nedelje ćemo isporučiti đubrivo za prihranu -  kaže ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

Na pitanje Kolubarskih.rs kako će vlada pomoći malinarima valjevskog kraja gde su maline dobro rodile ali zbog prekinutih saopbraćajnica njihov transport do kupca nije moguć ili je otežan, ministarka najavljuje vrlo brzo rešenje i tog problema.

- Znamo za taj problem i zato smo Ministarstvu saobraćaja dostavili spisak opština i gradova gde je evidentiran taj problem. Obećali su nam da će puteve prokrčiti, napraviti privremena rešenja i očekujemo da će to biti urađeno u narednim danima. Pored Ministarstva za saobraćaj u taj posao će biti uključena i vojska – kaže ministarka poljoprivrede

Veljko Janković

Veljko Janković (Foto: D.Ranković)

Među 104 poljoprivrednika valjevskog kraja  kojima je danas podeljen semenski kukuruz je i Veljko Janković iz Lukavca. Deset džačića čija je vrednost 35.000 dinara tovari u kola, zadovoljan što je dobio pomoć.

- Pet hektara njive pod kukuruzom, pored Rabasa, bilo je pod vodom. Uništeno. I tri hektara livade mi je bilo pod vodom, ali ta šteta je manja. Svaka pomoć je dobra pomoć. Valjda će nam država na još neki način olakšati, jer smo pretrpeli veliku štetu – nada se  Veljko Janković, poljoprivrednik iz Lukavca.

Prilikom današnje podele semenskog kukuruza najavljeno je da će sledeće nedelje još 150 poljoprivrednika iz Beloševca, Mrčića, Kotešica i Rabasa dobiti setveni materijal, naftu i sredstva za zaštitu kukuruza.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 16 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 5 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.