Škola u Brđanima (foto: Kolubarske.rs)
Škola u Brđanima (foto: Kolubarske.rs)
29.08.2015, 07:24

Škola u Brđanima biće završena sledeće godine

č: | fb:

Školsko zvono u osnovnoj školi “Milovan Glišić” u Brđanima čuće se na proleće sledeće godine, kada će konačno biti završeni radovi na izgradnji ovog objekta, koji su počeli pre 15 godina, koji će koštati 350 miliona dinara. Obilazeći gradilište gradonačelnik Stanko Terzić je obećao da će se đaci i njihovi nastavnici u novu školu useliti u martu ili aprilu sledeće godine, do kada će svi radovi biti završeni, uz zaključak “da nije važno kada, važno je da će naš Skadar na Bojanu biti završen i da ćemo dobiti modernu školu!”

Zvršna faza radova na školi u Brđanima, koji koštaju oko 150 miliona dinara, podrazumeva okončanje građevinskih i zanatsko-instalaterskih radova, koje finansira Ministarstvo prosvete, preko kreditne linije Evropske investicione banke. Izvodjačka cena je 103 miliona dinara ili 21 milion dinara manje od vrednosti radova po projektu. Drugi deo završne faze su radovi na parternom uređenju za koje je 48 miliona dinara obezbeđeno iz gradske kase.

„Rok za završetak radova na objektu je kraj januara, dok će parterno uređenje biti okončano u decembru, tako da je realno da sledeće godine u februaru budu završeni svi radovi na ovom objektu. Nakon toga, preostaje da opremimo školu za šta je potrebno oko 25 miliona dinara, koje će Grad obezbediti u budžetu za sledeću godinu”, najavio je Terzić.

(Foto: Kolubarske.rs)

Gradonačelnik je podsetio da su radovi na izgradnji škole u Brđanima počeli 2000-te godine, da bi nakon tri godine bili prekinuti. Izgradnja je nastavljena 2009. i 2010. godine kada je uloženo oko 147 miliona dinara od čega je 118,5 miliona dinara obezbedio Grad, a ostatak Ministarstvo prosvete.

Kada je pre 15 godina počela izgradnja, škola u Brđanima je imala 1.100 dece, novi objekat je projektovan za 1.200 đaka, a danas ih u školi ima tek 800. Direktorka škole Nataša Badovinac kaže da ne samo u školi u Brđanima, nego u Valjevu i u Srbiji, ima sve manje dece i đaka. Ipak, bez obzira na manje đaka, nova škola će značajno doprineti kvalitetnijoj nastavi. „Nova škola omogućiće nam jednosmensku i kabinetsku nastavu, što do sada nismo imali, a to nam daje prostor i mogućnost za vannastavne aktivnosti”, kaže Badovinac i dodaje da je važno i to što će škola dobiti sportske terene.

Građevinski inženjer Gradske direkcije Aleksandar Lazarević objasnio je da će u okviru građevinskih radova biti urađeni podovi, unutrašnja stolarija, keramika, deo bravarskih radova, fasada, zatim montaža sanitarija-vodovod i kanalizacija, elektro opreme i mašinskih instalacija grejanja. Dok parterno uređenje podrazumeva izgradnju pristupnih saobraćajnica, parkinga, parkovskog prostora, letnje bašte, kao i sportskih terena-košarkaško i rukometno igralište. Takođe, biće urađeni potporni zidovi, zbog konfiguracije terena, i drenaža sa južne strane objekta gde postoje problemi sa vodom.

(Foto: Kolubarske.rs)

Završni radovi na objektu osnovne škole u Brđanima i parternom uređenju povereni su građevinskoj firmi „Modular” iz Zemuna i valjevskom preduzeću „Kej”. Predstavnici ove dve firme su obećali da će radovi biti završeni u planiranom roku, izražavajući zadovoljstvo što su imali priliku da rade na ovom kapitalnom objektu. David Maksimović, jedan od vlasnika preduzeća „Kej”, prenosi zanimljivost da je glavni inženjer na gradilištu Milomir Savić, danas zaposlen u „Keju”, a pre 15 godina radio u GP „Jablanica” koje je započelo radove na izgradnji škole u Brđanima. „Biće to na neki način i simbolično zatvaranje kruga!”, poručuje Maksimović.

(Foto: Kolubarske.rs)

U staroj školi biće vrtić i ambulanta

Gradonačelnik Stanko Terzić najavio je da će, najverovatnije, jedan deo stare škole u Brđanima biti adaptiran u dečje obdanište, a drugi u zdravstvenu ambulantu. „Stručnjaci i arhitekte će snimiti situaciju na terenu, da kroz projekt predlože kako taj prostor najracionalnije iskoristiti”, kaže Terzić i dodaje da MZ Brđani nema svoju zdravstvenu ambulantu. "Sredstva će biti obezbeđena u budžetu sledeće godine, ali je potrebno da se urade projekti i da rukovodstva obdaništa i Doma zdravlja kažu šta im je potrebno i da se na osnovu toga urade projekti i izdvoji novac”, objašnjava gradonačelnik.

Na pitanje Kolubarskih.rs kako je stara zgrada škole dobra za vrtić i ambulantu, a nije bila za osnovce i zbog čega stara škola nije adaptirana i proširena, nego je rađena nova, Terzić objašnjava da stara škola nije imala dovoljno prostora, nije bilo moguće držati kabinetsku nastavu, radili su u dve smene, jednom rečju, dodaje Terzić, „stara škola nije omogućvala deci da rade u savremenim i modernim uslovima”. 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 15 sati 57 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 11 sati 22 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar