Žarko Kovač i Stanko Terzić (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač i Stanko Terzić (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2015, 07:17

Kovač: Bilo je propusta, ali ne i zloupotreba

č: | fb:

Eksterni revizor je, nakon što je pregledao finansijski izveštaj Grada Valjeva za 2014. godinu, izrazio mišljenje sa rezervom, što upućuje da je bilo nepravilnosti, a potvrđuju primedbe navedene u izveštaju.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da primedbe, koje je eksterni revizor izneo u izveštaju, upućuju na to da su načinjeni propusti, pre svega u knjigovodstvenom delu, ali to nikako nisu materijalne greške, a još manje zloupotrebe za krivičnu odgovornost.  

Kovač citira završne odredbe izveštaja eksternog revizora gde je napisano da “osim za efekte pitanja iznetih u pasusima Osnova za mišljenje sa rezervom, finansijski izveštaji pokazuju istinito i objektivno, po svim materijalno značajnim pitanjima, finansijski položaj Grada, kao i rezultate njegovog poslovanja i tokove gotovine na dan 31. decembar 2014. godine”.

Međutim, na osnovu iznetog mišljenja sa rezervom, ne može se zaključiti da izveštaj istinito i objektivno pokazuje finansijski položaj Valjeva, jer zbir netačnih brojeva, ne može dati tačan broj, s obzirom na to da u finansijskom izveštaju nisu uključeni efekti četiri primedbe, koje je izneo revizor. Odgovarajući na ovu moju konstataciju Kovač kaže da u poslovanju Grada nema nikakvih nepravilnosti niti osnova sumnje bilo koje vrste, jer je revizor dužan da u svom izveštaju izrazi i sumnju ukoliko uoči neku protivpravnu radnju.

Četiri primedbe eksterenog revizora

Eksterni revizor navodi da u finansijski izveštaj Grada nisu uključeni indirektni budžetski korisnici Direkcija za poljoprivredu i robne rezerve i Direkcije za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom. Istaknutio je da još uvek nije rešen problem imovine ova dva javna preduzeća, koja se finansiraju iz gradske kase. Kovač kaže da ova primedba nije novost za gradsko rukovodstvo i objašnjava da su problemi zasnovani na pogrešnom knjiženju.

“Direkcija za poljoprivredu i robne rezerve imala je problem oko knjiženja rezultata poslovanja. Naime, preko ove Direkcije išle su robne rezerve, ali i podsticaj razvoja stočarstva. Postoje tačni knjigovodstveni podaci o broju grla, ali oni nisu izraženi u finansijskom smislu, tako da vrednost kupljene stoke nije ušla u poslovne knjige Grada”, objašnjava Kovač i dodaje da je još na početku godine angažovan knjigovođa, koji će urediti to poslovanje, što će biti rešeno do oktobra, tako da će ta suma biti evidentirana u budžetu za 2015. godinu.

Što se tiče primedbe koja se odnosi na Okružnu direkciju, Kovač objašnjava da je problem nastao onog trenutka kada je Direkcija za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom prestala da postoji. “Primedba se odnosi na to da je Direkcija trebalo da bude formalno-pravno ugašena, a ne da se fiktivno vodi da postoji”, kaže Kovač i najavljuje da će ova Direkcija biti ugašena kada se oko toga saglase sve opštine Kolubarskog okruga. Dodaje da je Valjevo podnelo inicijativu, ali opština Mionica, koja je imala najveću štetu, na to ne pristaje jer tako gubi šansu za dalju nadoknadu štete. Kovač naglašava da će gašenjem Direkcije, prostor u Pantućevoj ulici, koji je sada napušten, moći da se stavi u funkciju.

Revizor dalje u izveštaju navodi, da je u poslovnim knjigama, kao vlasništvo Grada, iskazano zemljište na prostoru bivše  fabrike “Stefil”, koje je u međuvremenu prodato, tako da postoji mogućnost da je u finansijskom izveštaju evidentirano i kao prihod i kao imovina.

“U ovom slučaju je greška u tome što su parcele iskazane u materijalnom, ali ne i u finansijskom smislu, jer prodate parcele nisu isknjižene”, objašnjava Kovač i navodi da će to biti vrlo brzo ispravljeno.

Materijal za Skupštinu

Materijal za Skupštinu (Foto: Đorđe Đoković)

Primedba revizora se odnosi i na to da Grad u svojim poslovnim knjigama ne vodi osnivačke uloge u javnim preduzećima "Kolubara", "Vidrak", " Vodovod", "Toplana", "Polet", “Radio Valjevo”, tako da se ne zna imovina Grada koja je uložena u ta preduzeća.

Ova primedba eksternog revizora, kako objašnjava Kovač, odnosi se na to što osnivački ulog Grada u kapitalu javnih preduzeća nije iskazan u poslovnim knjigama. “Niko ne spori osnivački ulog i on je u tim javnim preduzećima evidentan, samo nije iskazan u poslovnim knjigama Grada. To jeste greška, ali ne fatalna, i biće ispravljena”, kaže Kovač.

I četvrta primedba eksternog revizora, zbog čega nije izrazio pozitivno, nego mišljenje sa rezervom, odnosi se na to da se 3,6 miliona dinara budžetskih para još uvek nalazi na računu Valjevske banke, koja je u stečaju. ”Kada je ugašena OSA (Opštinska stambena agencija), na njihovom računu bilo je 3,6 miliona dinara kod Valjevske banke. Banka je sada u stečaju, ali su u toku aktivnosti, da se taj novac vrati u budžet grada”, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Zaključak je da su sve greške i nepravilnosti, koje je uočio i na koje je skrenuo pažnju eksterni revizor, rezultat lošeg knjiženja ili, kako reče zamenik gradonačelnika Žarko Kvač, "propusta u kjnjiženju". 

Na Gradskom Veću o izveštaju ni slova

Izveštaj nezavisnog revizora o finansijskom poslovanju Valjeva u 2014. godini trebalo je da bude i pred odbornicima na sednici Skupštine grada, koja juče nije održana. Ovaj izveštaj je bio pred članovima Gradskog veća, međutim niko, uključujući gradonačelnika Stanka Terzića i zamenika gradonačelnika Žarka Kovača o izveštaju i primedbama revizora, na toj sednici, ni slova. Gradonačelnik Stanko Terzić je odbio poziv Kolubarskih.rs da objasni šta je konkretno zamerio revizor, zbog čega su napravljeni “propusti” i kada će biti ispravljeni.  

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 31 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 41 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara