Kovač i Galić u I-5 u Poljoprivrednoj školi (foto: Đorđe Đoković)
Kovač i Galić u I-5 u Poljoprivrednoj školi (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2015, 14:09

Gradsko rukovodstvo na prvom školskom času

č: | fb:

Na ulazu u Poljoprivrednu školu, čije dvorište sa drvećem, cvećem i fontanom više liči na park, nego na školsko, dočekuju nas đaci uz obavezan pozdrav i dobrodošlicu. I dok hodamo urednim i čistim dvorištem u kome, kao i u celoj školi, vlada urednost i sklad, nema đaka da je prošao, a da nas nije pozdravio sa dobar dan. Kućno vaspitanje ili pravilo škole? Biće i jedno i drugo, a upravo zbog pravila škole, tradicije, dobrog obrazovanja i najboljih uslova za školovanje, Natalija Branković je upisala Poljoprivrednu školu. Kaže, još u šestom razredu osnovne je znala da će upisati Poljoprivrednu školu, smer prehrambeni tehničar. Oduševljena je prvim školskim danom, novim drugovima i profesorima, jednako kao što je bila oduševljena prvim susretom sa ovom školom pre nekoliko godina.

Natalija Branković

Natalija Branković (Foto: Đorđe Đoković)

Učenici prvog razreda kažu mi da je privilegija i čast biti đak Poljoprivredne škole. Njima je danas srećan i uspešan početak školske godine poželeo zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. „Želim vam da ostvarite veliki uspeh tokom školovanja u ovoj školi, koja je za nas posebna i interesantna jer razvija delatnosti i zanate u okviru poljoprivredne struke. Srećan početak nove školske godine želim profesorima i direktoru škole, koji je i do sada u radu imao puno uspeha, a verujem da će tako biti i u narednom periodu“, rekao je Kovač. On je podsetio da se iz gradskog budžeta za obrazovanje i škole u Valjevu izdvajaju značajno veća sredstva od onih koje je zakon predvideo uz obećanje da će se truditi da što više pomogne razvoju obrazovanja.

Žarko Kovač i Milan Gajić

Žarko Kovač i Milan Gajić (Foto: Đorđe Đoković)

I dok je mnogim učenicima prvi školski dan bio upoznavanje i skeniranje okoline, đacima Poljoprivredne škole 1. septembar je bio radni dan. Bilo je radno u kabinetima, voćnjacima, baštama, štalama... Ne čudi onda uspeh ove škole, kada se od prvog dana krene punom parom sa velikim elanom. Direktor Poljoprivredne škole Milan Gajić, koji je u velikoj meri zaslužan za imidž i ugled koji ova škola uživa, zbog čega je svrstana u najbolje Poljoprivredne škole u Srbiji, kaže da je letnji raspust iskorišćen za pripreme škole za novu školsku godinu. Uz finansijsku pomoć Grada i Države, ali i sopstvenim sredstvima okrečene su sve školske prostorije, Dom učenika i fiskulturna sala, obezbeđena su nova nastavna sredstva i oprema.

Poljoprivredna škola broji 594 učenika i jedina je Poljoprivredna škola u Srbiji koja je u prvom upisnom roku popunila svih 180 mesta u sedam obrazovnih profila u šest odeljenja prvog razreda. Gajić kaže da su različiti motivi učenika i roditelja zbog kojih se odlučuju za Poljoiprivrednu školu. „Odlični učenici su upisali smer mesar, najviše interesovanja je bilo za smer rukovalac-mehaničar poljoprivrednih mašina, zatim poljoprivedni tehničar... Naši nastavni planovi omogućavaju prohodnost za dalje školovanje, naš nastavni kadar ima iskustvo koje garantuje i obezbeđuje maksimum znanja učenicima, imamo savremenu praktičnu nastavu, školsku ekonomiju, uređenost i opremljenost škole, koja je zdrava i bezbedna sedina. Naravno, motiv više je i to što pri školi postoji Dom učenika“, rekao je Gajić.

Prvake pozdravili načelnici Gradske uprave

Prvacima u Osnovnoj školi „Sestre Ilić“ načelnica gradske uprave Jelica Stojanović, poželela je sve najbolje tokom školovanja uz poruku „da zavolite školu, da budete dobri đaci, da steknete nove drugove i da imate dobre ocene“.

Jelica Stojanović sa prvacima u Petoj školi

Jelica Stojanović sa prvacima u Petoj školi (Foto: www.valjevo.rs)

U OŠ „Prota Mateja Nenadović“ i četiri izdvojena odeljenja danas je u prvi razred krenulo 22 učenika. Tri Aleksandra i jedna Aleksandra su među 12 prvaka, koji su ove godine prvi put seli u klupe znamenite škole u Brankovini. Načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić je prvacima, njihovim roditeljima i učiteljima čestitao polazak u prvi razred i poželeo im puno uspeha.

„Imate čast da ćete školu učiti u znamenitom mestu Brankovina i školi koja je izgrađena zalaganjem velikog Prote Mateje Nenadovića i uvek vrednih i umnih meštana. Ovo je škola u koju je išla i najveća srpska pesnikinja Desanka Maksimović. Danas je ovo lepa i moderna škola, u kojoj rade posvećeni učitelji i nastavnici. Ovo je jedna od najboljih škola u Srbiji i vaše je da vredno učite i radite, budete dobri drugovi i da jednog dana postanete uspešni i dobri ljudi, kojima ćemo se svi ponositi“, rekao je Aleksandar Vujić Subotić.

Aleksandar Vujić Subotić sa prvacima u Brankovini

Aleksandar Vujić Subotić sa prvacima u Brankovini (Foto: www.valjevo.rs)

Osnovna škola „Prota Mateja Nenadović“ u Brankovini je škola sa najviše odeljenja od svih seoskih škola u valjevskom kraju. U četiri izdvojena odeljenja u selima Joševa, Kotešica, Babina Luka i Gola Glava danas je u školu pošlo deset mališana. Školu u Brankovini i  četiri izdvojena odeljenja pohađa ukupno 203 učenika, od čega je 49 romskih učenika.

Ova škola je zahvaljujući Ministarstvu prosvete i Gradskoj upravi dobila na korišćenje i školski mini bus za prevoz učenika. Sve ovo, kao i uređena zgrada, učionice i moderna školska učila doprineli su da škola u Brankovini bude prepoznata kao jedna od najuspešnijih i najbolje opremljenih škola, ne samo u valjevskom kraju, već i šire.

I ove godine bez prijema i poklona za prvake

I ove kao i prošle godine gradonačelnik Stanko Terzić nije organizovan prijem za đake prvake. Umesto prijema i darova prvacima, što je bila praksa ranijih godina, posebno za mandata bivšeg gradonačelnika Zorana Jakovljevića, Gradsko rukovodstvo se odlučilo da poseti dve osnovne škole, po jednu u gradu i selu, i jednu srednju školu.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač ne zna zbog čega je i ove godine izostao prijem za prvake. „Nemam konkretan odgovor na to pitanje. Bilo je prijema za prvake prethodnih godina, a zbog čega je ta praksa prekinuta, zaista ne znam niti sam se bavio organizovanjem toga!“, kaže Kovač. On smatra da o tome odlučuje gradonačelnik, a organizacijom treba da se bave Odsek za informisanje i protokol i Odeljenje društvenih delatnosti. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 7 sati 13 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 2 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.