Prelazak preko mosta umesto presecanja trake (foto: Đorđe Đoković)
Prelazak preko mosta umesto presecanja trake (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2015, 19:46

Umesto presecanja trake, šetnja preko mosta

č: | fb:

Završen je most na Gradcu u Aničićima, jedan od 23 mosta koja su uništena u prošlogodišnjim majskim poplavama. Ovaj most je danas popodne na nešto drugačiji način otvoren za pešake i saobraćaj. Umesto presecanja trake, velikih govora, transparenata i aplauza, preko novog mosta prvi su prešli žitelji naselja Aničići, zamenik i pomoćnik gradonačelnika, načelnik Gradske uprave, direktori Direkcije i Muzeja i novinari, i tako ozvaničili završetak radova i puštanje mosta u saobraćaj. A pre toga održano je književno popodne na obali reke Gradac.

Most u Aničićima

Most u Aničićima (Foto: Đorđe Đoković)

Vednost mosta, dužine 34 i širine sedam metara, je 14 miliona dinara, radovi su finansirani iz gradske kase, a izvođač je bilo GP „Ingrap-omni“, koje je most izgradilo, u roku, za tri meseca. Direktor Gradske Direkcije Dragan Jeremić je posebnu pažnju skrenuo na projektanta ovog i preostalih šest mostova, koji će biti završeni u ovoj godini, inženjera Mišu Ilića, koga ne slučajno zovu „čelični graditelj mostova“, jer se pokazalo da svi njegovi mostovi traju i da nijedan nije srušen u prošlogodišnjim poplavama.

„Ovaj most je, posle mosta za naselje Veselinovići čija je izgradnja počela danas, najveći i najzahtevniji od sedam mostova koliko će biti izgrađeno u ovoj godini. Pre majskih poplava na ovom mestu je bila ćuprija koju je svaka veća voda plavila i otežavala prelaz preko reke, ne samo meštanima ovog dela Gradca, nego i vozilima i radnicima Vodovoda s obzirom na to da je sa druge strane crpna stanica Gradac. Sada su ti problemi rešeni, na opšte zadovoljstvo meštana, koji su više od godinu dana bili bez mosta“, rekao je Jeremić.

U majskim poplavama uništena su 23 mosta u valjevskom kraju. Do sada je izgrađeno ili sanirano 19 mostova.

Književno popodne

Književno popodne (Foto: Đorđe Đoković)

Otvaranju mosta na Gradcu u Aničićima prethodilo je književno popodne na obali Gradca u neposrednoj blizini mosta, gde je predstavljena knjiga u rukopisu novinara i književnika Vlade Arsića, na temu Valjevske bolnice, „Grad mrtvih“.

„Ne pamtim da se ikada ijedan most u Srbiji otvarao književnom večeri ili predvečerjem ili još manje da jedna knjiga doživi svoju promocije, a da još uvek nije objavljena. Ono što spaja ove dve, na prvi pogled ne spojive stvari, most i knjigu u nastajanju, jeste što predstavljaju svojevrsno svedočanstvo o ljudskoj istrajnosti, o tome da se svaka nesreća može prevazići i da se život može nastaviti“, poručio je književnik Vlada Arsić.

„Možda izgleda čudno i zbunjujuće kakve veze ima otvaranje mosta i predstavljanje knjige, koja je još uvek u rukopisu. Hteli smo da na malo drugačiji, naš valjevski način, spojimo dva lepa događaja i to na mestu gde se spajaju dve obale naše najlepše reke – Gradca“, rekao je Dragan Jeremić.

I već se na književom popodnevu javila ideja, kojoj je čini se najviše kumovao direktor Muzeja Vladimir Krivošejev, da novi most dobije naziv – "Most Milovana Glišića“.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...