Prelazak na crveno (foto: Đorđe Đoković)
Prelazak na crveno (foto: Đorđe Đoković)
10.09.2015, 07:03

170 prelazaka na crveno za dva časa!

č: | fb:

Za samo dva časa od 200 pešaka njih 170 je prešlo na crveno Bulevar vladike Nikolaja kod „Singidunuma“, najdrastičniji je rezultat zabeležen juče u akciji „Zakorači sigurno“ Foruma mladih Valjeva, koji evidentiraju koliko pešaka pređe na crveno, koliko njih koristi mobilni telefon i slušalice dok prelaze ulicu i koliko roditelja sa maloletnom decom prelazi ulicu na crveno.

Posmatranje

Posmatranje (Foto: Đorđe Đoković)

Prema rezultatima prvog dela akcije, u junu je u jednom danu u vremenu od 15.00 do 17.00 časova čak 59 posto pešaka prešlo ulicu na crveno svetlo. „Ono što zabrinjava jeste da veliki broj roditelja sa decom, ne retko sa bebama u kolicima, kao i starije osobe prelaze ulicu na crveno“, kaže predsednica Foruma mladih Aleksandra Stamenić. Ona dodaje da zabrinjava i to što semafori na pešačkom prelazu kod „Singidunuma“ nisu sinhronizovani, tako da pešaci polovinu „duplih traka“ pređu na zeleno, onda ih tu „uhvati“ crveno, gde čekaju skoro minut da bi na zeleno prešli drugu polovinu „duplih traka“. Forum mladih poručuje nadležnima da reše i to pitanje, jer je važno za bezbednost u saobraćaju, pre svega pešaka.

(Foto: Đorđe Đoković)

Forum mladih Valjeva, po preporuci gradske Komisije za bezbednost saobraćaja, u septembru i sedam dana u oktobru, realizovaće drugi deo akcije „Zakorači sigurno“, koja je započela pre tri meseca. Ovoj akciji su se pridružili i učenici Tehničke škole, jer su, kako reče Aleksandra Stamenić, profesorke te škole prepoznale korisnu ideju. „Korisnu ne samo zbog toga što ćemo podatke prikupljene na terenu dostaviti Komisiji za bezbednost saobraćaja, nego i zbog toga što je ova naša akcija jedan oblik prevencije. Crvene kartone dajemo pešacima koji prelaze ulicu na crveno i ukazujemo im na sve opasnosti takvog neodgovornog ponašanja u saobraćaju“, kaže Aleksandra Stamenić.

(Foto: Đorđe Đoković)

Forumu mladih pridružili su se učenici trećeg razreda Tehničke škole koji su tehničari za bezbednost saobraćaja. „Cilj nam je da uradimo kampanju kako bi uticali na povećanje bezbednosti pešaka u saobraćaju, s obzirom na to da su pešaci ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju. Ideja nam je bila da mi u septembru, kada je počela školska godina, organizujemo brojanje pešaka, koji prelaze na crveno kod Tehničke i neke osnovne škole, međutim priključili smo se Forumu jer mladi Valjeva to rade već tri meseca“, kaže profesorka Tehničke škole Mirjana Nikolić Tadić. Ona najavljuje da će rezultati ove akcije sa fotografijama biti publikovani krajem septembra u okviru programa obeležavanja Dana Tehničke škole.

(Foto: Đorđe Đoković)

Neslavan broj prelaska na crveno, čak 170 pešaka za samo dva časa, zabeležili su učenici Tehničke škole Đorđe Ostojić i Stefan Todorović. Sa svojim školskim drugovima i Forumom mladih Valjeva beleže prekršaje na pešačkom prelazu kod „Singidunuma“ i kod Doma zdravlja. Kažu više prelaska na crveno je kod „Singidunuma“, trasom kojom se kreću učenici Ekonomske škole i dodaju da je svakodnevna pojava da đaci u grupi prelaze na crveno. Đorđe i Stefan su prolaznicima delili crvene i zelne kartone i kažu većina odbija da primi flajere (crvene i zelene kartone) misleći da se plaćaju!

Deljenje flajera

Deljenje flajera (Foto: Đorđe Đoković)

Forum mladih Valjeva je pre tri meseca pokrenuo akciju „Zakorači sigurno“ uz finansijsku podršku Grada Valjeva i pomoć Centra za kulturu.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 8 sati 8 minuta

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...

Škola za trudnice i roditeljstvo (foto: Branko Petrović)
Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja Pre 5 sati 58 minuta

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. "Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i...