Gosti i domaćini u šetnji sređenim kejom (oktobar 2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Gosti i domaćini u šetnji sređenim kejom (oktobar 2015.) (foto: Đorđe Đoković)
03.10.2015, 16:50

EU sa 2,8 miliona evra finansira uređenje Kolubare

č: | fb:

Radovi na kompletnom uređenju korita Kolubare na teritoriji Valjeva u dužini od 4,6 kilometara, koji će biti finansirani sa 2,8 miliona evra iz donacije Evropske unije, počeće do kraja godine. „Novac je već obezbeđen, dogovor je postignut sa Austrijskom razvojnom agencijom koja će taj posao realizovati. Utoku su pripremne aktivnosti, ono što su bile obaveze Vlade Srbije i JP ‘Srbijavode' je završeno i dostavljeno je Delegaciji Evropske unije. Očekujem da do kraja ove godine počnu radovi na potpunom uređenju Kolubare, uključujući obalu nizvodno i uzvodno od Jadra“, najavio je danas u Valjevu direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavjenih područja Marko Blagojević.

Marko Blagojević

Marko Blagojević (Foto: Đorđe Đoković)

Blagojević je rekao da je do sada u obnovu vodoprivrednih objekata na teritoriji grada Valjeva uloženo 1,2 miliona evra, dok je ukupna vrednost radova  na 120 lokacija širom Srbije oko 20 miliona evra. Vlada Japana je bila među najvećim donatorima i onima koji su prvi priskočili u pomoć Srbiji nakon majskih poplava.

Sanirano korito reke Kolubare u dužini od 1,1 kilometar, čije je radove finansirala upravo Vlada Japana sa 110,9 miliona dinara, obišli su danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, ambasador Japana u Srbiji Juići Takahara, direktor vladine Kancelarije Marko Blagojević, predstavnici Srbijavode i lokalne samouprave.

Gosti i domaćini u šetnji sređenim kejom

Gosti i domaćini u šetnji sređenim kejom (Foto: Đorđe Đoković)

Sanacija korita Kolubare u Valjevu je deo  projekta sanacije rečnih korita i nasipa u šest opština najviše postradalih u majskim poplavama, koji je Vlada Japana finansirala sa blizu tri miliona evra.

Ambasador Japana u Srbiji Juići Takahara poručio je da je važno da se ne stane po završetku sanacije, već da se nastavi na aktivnostima vezanim za prevenciju od elementarnih nepogoda. “Iz iskustva stečenog u mnogim vremenskim nedaćama prepoznajemo važnost prevencije i spremnosti da se reaguje na nepogode. Zato Japan finansira projekat Programa za razvoj UN, koji se upravo fokusira na probleme elementarnih nepogoda u Srbiji. Kroz ovaj projekat zaposleni u mnogim opštinama, uključujući i Valjevo, učestvovaće na treninzima, koji imaju za cilj jačanje kapaciteta za prevenciju i reagovanje na vanredne situacije, izazvane vremenskim nepogodama", rekao je ambasador Japana.

Juići Takahara

Juići Takahara (Foto: Đorđe Đoković)

Ministarka je podsetila da su hitni radovi na sanaciji rečnih korita i obala počeli u julu prošle godine, a da su radovi u Valjevu, zbog obima, zahtevali veća finansijska sredstva i morali su biti završeni u kratkom roku. "Zato donacija Japana ima veliki značaj, sredstva su obezbeđena u kratkom roku, ne samo za radove u Valjevu, već i za radove na objektima u Osečini, Čačku, Gornjem Milanovcu, Loznici i Krupnju, u ukupnoj vrednosti od tri miliona evra", rekla je Bogosavljević Bošković podsećajući da su radovi na sanaciji korita Kolubare završeni krajem juna.

Ministarka je najavila realizaciju novih projekata, koji su već pripremljeni. Ona je dodala da su “Srbijavode” već predale tehničku i tendersku dokumentaciju za nove radove na teritoriji Valjeva sa ciljem da se revitalizuje ono što je najneophodnije, ali i da se unapredi sistem zaštite.

Snežana Bogosavljević Bošković

Snežana Bogosavljević Bošković (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor vladine Kancelarije Marko Blagojević je najavio usvajanje novog zakona, koji predviđa i jaču ulogu lokalnih samouprava. „Posao obnove bio je ogroman posao, ali nam predstoji još veći, a to je posao na jačanju naših kapaciteta za upravljanje rizikom od elementarnih nepogoda i to ne samo poplava. Završen je predlog Zakona upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda, koji će se u Skupštini naći na redovnom jesenjem zasedanju i ja se nadam njegovom skorom usvajanju“, rekao je Marko Blagojević.

Uz zahvallnost svim donatorima, posebno Vladi Japana, gradonačelnik Stanko Terzić poručio je da će Valjevo svu pomoć i plemenita dela donatora dugo pamtiti. „Nadam se da će u narednom periodu biti nastavljena naša saradnja sa institucijama, koje predstavljaju naši gosti“, rekao je Terzić. 

Sanirano korito Kolubare

Sanirano korito Kolubare (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 47 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 46 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 21 sati 24 minuta

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...