Ski staza na Divčibarima (foto: Darija Ranković)
Ski staza na Divčibarima (foto: Darija Ranković)
10.10.2015, 07:38

Strateški cilj je da ski staza na Divčibarama radi

č: | fb:

Gradsko veće je imenovalo Komisiju za davanje u zakup ski staze na Divčibarama, na čijem je čelu načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić. Zadatak Komisije je da objavi oglas za prikupljanje pisanih ponuda za davanje u zakup „Ski centra Divčibare“, u skladu sa uslovima iz odluke, koju su usvojili odbornici Skupštine grada na sednici 28. septembra. Kao i da utvrdi ostale uslove oglasa – finansijsko obezbeđenje, izmirenje tekućih obaveza, uslove za raskid ugovora, obavezu rada i funkcionisanje skijališta za vreme trajanja zakupa, način primopredaje i vrednosti opreme koju ulaže zakupac. Konačno, uloga Komisije je i da sprovede postupak davanja u zakup ski staze na Divčibarama.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da Komisija, ukoliko primeti da postoje neke anomalije ili problemi vezani za odluku o izdavanju ski staze, a koji se ne mogu rešiti, može zaustaviti postupak oglašavanja.

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić odgovarajući na neke dileme, koje su izrečene za skupštinskom govornicom na sednici kada je usvojena odluka o izdavanju u zakup „Ski centra Divčibare“, objašnjava da „izdajemo nešto, što ne vredi ništa!“ Naglašava da je Grad ušao u posao čiji krajnji ishod nije moguće potpuno i precizno proceniti i dodaje da je pred Komisijom ozbiljan zadatak, koja treba, pored ostalog, da utvrdi vrednost opreme koju će uložiti zakupac i način primopredaje.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Ilić podseća da je tri puta rađena procena vrednosti ski staza na Divčibarama, na osnovu koje bi Grad mogao da je ponudi u zakup, s obzirom na to da je dva puta njena procenjena vrednost bila nula. „Realan problem je to što mi izdajemo nešto, što ne vredi ništa i trebalo je uraditi procenu nečega što nema vrednost. Prva dva veštaka dala su rezultat na osnovu koga nismo mogli da pripremimo nikakvu odluku o davanju u zakup ski staze, jer u svom izveštaju navode da je, uzimajući u obzir godine starosti opreme što ukazuje da je njen radni vek istekao i da je njena vrednost jednaka rezidualnoj vrednosti, kao i to da je njena ekonomska korist nula čak i negativna, a amortizovanost opreme stoprocentna, kao i to da je njena upotreba moguća uz velika ulaganja i godišnje remonte, došlo se do zaključka da je knjigovodstvena i ekonomska vrednost ski staze nula“, objašnjava Ilić.

Treći veštak mašinske struke iz Beograda, koga je Grad angažovao, je određenim metodama procenio da zemljište i sve ostalo na terenu, vredi  361.000 evra, a što se tiče ulaganja, procenio je da prve godine u opremu treba investirati 62.000 evra, odnosno u ski stazu treba ukupno uložiti 262.000 evra. Nakon te procene izvedena je računica da bi godišnji zakup ski staze na Divčibarama iznosio 1.455 evra na 15 godina.

Što se tiče nejasnoća ili problema oko pitanja vode, koja je neophodna za veštačko osneževanje, Ilić kaže da Grad trenutno ne zna kako će to biti regulisano i dodaje da će to rešiti zakupac. „Mi smo se samo obavezali da ćemo zakupcu obezbediti saglasnost na rešenje za koje se on opredeli. A da li će izbor biti snabdevanje vodom iz bušotine ili iz reke, koju će prečišćavati, zavisi od zakupca, ali to mora istaći u ponudi“, objašnjava Ilić.

Prema odluci, koju su usvojili odbornici Skupštine grada, novi vlasnik će ski stazu iznajmiti za jedan dinar na period od 15 godina, a ukoliko bude više zainteresovanih, biće javno nadmetanje.

Pomoćnik gradonačelnika je i na sednici Gradskog veća ponovio da odluka o izdavanju u zakup ski staze na Divčibarama nije sračunata kako bi se „neko prevario ili nekome nešto namestilo“ jer se na terenu vidi šta ima i koliko to vredi, a u to će zakupac imati priliku da se uveri. „Stalno se očekuju neki potezi i da se nešto radi, a kada se uđe u posao i preduzimaju određeni koraci, pojavljuju se problemi i stalno je kifla kriva“, smatra Milorad Ilić.

„U ovom momentu mi ne znamo šta će izaći iz ovog posla. Jedino je poznat strateški cilj, a to je da skijalište bude u funkciji, jer jedino tako grad može ostvariti dobit“, poruka je rukovodstva na sednici Gradskog veća.  

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 19 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 16 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara