Brana Stubo Rovni (foto: Dragan Krunić)
Brana Stubo Rovni (foto: Dragan Krunić)
29.10.2015, 11:46

Nije počelo punjenje akumulacije „Stubo-Rovni”

č: | fb:

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj se vidi da se formira jezero, što navodi na zaključak da je punjenje akumulacije “Stubo-Rovni” već počelo i to daleko od očiju javnosti. Direktor JP “Kolubara” Miodrag Marković ranije je rekao da će punjenje brane početi u novembru i čak najavio svečanost povodom početka tog posla, otuda je iznenađenje veće uz pitanje zbog čega je u tajnosti počelo punjenje akumulacije?

Markovića demantuje da je počelo punjenje jezera, naglašavajući da nema ni govora o tajnosti. „Voda koja protiče mora da se zadržava u akumulaciji i to je ta voda koju vidite, ali to ne znači da je počelo probno punjenje akumulacije. U toku su radovi u protočnom tunelu gde se montira hidro-mašinska i elektro oprema. Voda tuda i dalje protiče, zadržava se manja količina, tačnije višak, a kada završimo montažu opreme počeće i zvanično punjenje akumulacije”, kaže Marković. On nije mogao da precizira koliki je nivo vode u jezeru, jer kako reče, preko 200 litara vode u sekundi otiče iz akumulacije. Odgovarajući na naše pitanje kako se do sada u akumulaciji nije zadržavo „višak” vode i počelo formiranje jezera, Marković objašnjava da je „širina protočnog tunela bila tri metra, dok je sada, zbog montaže opreme, širina smanjena na svega 20 centimetara, tako da je smanjena i protočnost, otuda se voda zadržava u akumulaciji”.

„Zvanično punjenje akumulacije ‘Stubo-Rovni’ počeće najverovatnije u drugoj polovini novembra, kada očekujemo da će biti završeno montiranje kompletne opreme”, kaže direktor JP “Kolubara” Miodrag Marković i naglašava da punjenje akumulacije zavisi od dinamike radova, što znači da i taj rok može biti prolongiran.

Podsećam, direktor JP "Kolubara" Miodrag Marković je letos najavio da će punjenje akumulacije "Stubo-Rovni" početi u septembru, potom je taj rok odložen za početak novembra, a danas je najavljeno da će zatvarači na brani biti spušteni u drugoj polovini novembra. Direktor Marković je u nekoliko navrata objašnjavao da će se brana puniti do niže kote radi ispitivanja probnog rada, a posle dve godine, počeće punjenje brane do kote koju odredi državna komisija.

Izgradnja brane i akumulacije „Stubo-Rovni“ počela je  pre 27 godina sa ciljem da se dugoročno reši problem vodosnabdevanja više od 200.000 stanovnika od Valjeva do Lazarevca, a do sada je u taj projekat uloženo 70 miliona evra.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara