Registracija Prijava preko FB
Brana Stubo Rovni (foto: Dragan Krunić)
Brana Stubo Rovni (foto: Dragan Krunić)
29.10.2015, 11:46

Nije počelo punjenje akumulacije „Stubo-Rovni”

č: | fb:

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj se vidi da se formira jezero, što navodi na zaključak da je punjenje akumulacije “Stubo-Rovni” već počelo i to daleko od očiju javnosti. Direktor JP “Kolubara” Miodrag Marković ranije je rekao da će punjenje brane početi u novembru i čak najavio svečanost povodom početka tog posla, otuda je iznenađenje veće uz pitanje zbog čega je u tajnosti počelo punjenje akumulacije?

Markovića demantuje da je počelo punjenje jezera, naglašavajući da nema ni govora o tajnosti. „Voda koja protiče mora da se zadržava u akumulaciji i to je ta voda koju vidite, ali to ne znači da je počelo probno punjenje akumulacije. U toku su radovi u protočnom tunelu gde se montira hidro-mašinska i elektro oprema. Voda tuda i dalje protiče, zadržava se manja količina, tačnije višak, a kada završimo montažu opreme počeće i zvanično punjenje akumulacije”, kaže Marković. On nije mogao da precizira koliki je nivo vode u jezeru, jer kako reče, preko 200 litara vode u sekundi otiče iz akumulacije. Odgovarajući na naše pitanje kako se do sada u akumulaciji nije zadržavo „višak” vode i počelo formiranje jezera, Marković objašnjava da je „širina protočnog tunela bila tri metra, dok je sada, zbog montaže opreme, širina smanjena na svega 20 centimetara, tako da je smanjena i protočnost, otuda se voda zadržava u akumulaciji”.

„Zvanično punjenje akumulacije ‘Stubo-Rovni’ počeće najverovatnije u drugoj polovini novembra, kada očekujemo da će biti završeno montiranje kompletne opreme”, kaže direktor JP “Kolubara” Miodrag Marković i naglašava da punjenje akumulacije zavisi od dinamike radova, što znači da i taj rok može biti prolongiran.

Podsećam, direktor JP "Kolubara" Miodrag Marković je letos najavio da će punjenje akumulacije "Stubo-Rovni" početi u septembru, potom je taj rok odložen za početak novembra, a danas je najavljeno da će zatvarači na brani biti spušteni u drugoj polovini novembra. Direktor Marković je u nekoliko navrata objašnjavao da će se brana puniti do niže kote radi ispitivanja probnog rada, a posle dve godine, počeće punjenje brane do kote koju odredi državna komisija.

Izgradnja brane i akumulacije „Stubo-Rovni“ počela je  pre 27 godina sa ciljem da se dugoročno reši problem vodosnabdevanja više od 200.000 stanovnika od Valjeva do Lazarevca, a do sada je u taj projekat uloženo 70 miliona evra.

Aktuelno

Nova biblioteka Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
Društvo školskih bibliotekara Srbije Pre 27 minuta

Značaj povezivanja i duh zajedništva

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Društva školskih bibliotekara Srbije, koja je ove godine zbog pandemije koronavirusa održana onlajn, za člana Upravnog odbora izabrana je Valjevka Slađana Marijanac,...

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 3 sati 38 minuta

U Valjevu još jedna osoba pozitivna

Broj novozaraženih virusom COVID-19 u Valjevu se svakodnevno smanjuje, kao i broj pacijenata na bolničkom lečenju, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje. U Valjevu je još jedna osoba...  · 3 komentara