Otvaranje izložbe Valjevska bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Otvaranje izložbe Valjevska bolnica (foto: Đorđe Đoković)
30.10.2015, 18:31

Otvorena izložbena postavka o Valjevskoj bolnici

č: | fb:

U Valjevu je večeras, u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, otvorena stalna izložbena postavka o Valjevskpoj ratnoj bolnici 1914-1915. godine u Prvom svetskom ratu. Postavka, čiji je autor valjevski istoričar Velibor Vidić, otvorena je u zgradi nekadašnjeg Hirurškog paviljona te bolnice, sagrađenom 1907. godine, u kojem je do sada bio depo Istorisjkog arhiva za Valjevo i okolne opštine Kolubarskog okruga, koji je smešten u krugu nekadašnje Okružne bolnice u širem centru grada.

Otvaranje izložbe Valjevska bolnica

Otvaranje izložbe Valjevska bolnica (Foto: Đorđe Đoković)

Izložbu je otvorio gradonačelnik Stanko Terzić, a prisustvovali su i ambasadori nekoliko savezničkih država u Srbiji, članovi diplomatskog kora, kao i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković.

Valjevo je uoči Prvog svetskog rata imalo oko 8.000 stanovnika, a 1914-1915. u njem su našlo oko 100.000 ljudi među kojima je bio veliki broj izbeglica, ranjenika i obolelih od pegavog tifusa.

Srpskim lekarima, sa doktorima Selimirom Đorđevićem i Draginjom Babić na čelu, pomagale su strane sanitetske misije iz nekoliko zemalja - od SAD, Rusije i Holandije do Australije. Od pegavog tifusa umrlo je njih 22, a 1915. u Valjevskoj bolnici umrla je i slikarka Nadežda Petrović, dobrovoljna bolničarka.

Otvaranje izložbe Valjevska bolnica

Otvaranje izložbe Valjevska bolnica (Foto: Đorđe Đoković)

Otvaranje izložbe Valjevska bolnica

Otvaranje izložbe Valjevska bolnica (Foto: Đorđe Đoković)

Otvaranje izložbe Valjevska bolnica

Otvaranje izložbe Valjevska bolnica (Foto: Đorđe Đoković)

Pre otvaranja stalne postavke o Valjevskoj bolnici u Velikom ratu, predsednik Nikolić je položio venac na Vojničkom spomen groblju, gde zajedno počivaju srpski i austrougarski vojnici.

Kako je najavljeno, do 2018. godine, kada će biti obeležena stogodišnjica kraja Prvog svetskog rata, u Valjevu će, u zgradi nekadašnjeg Hirurškog paviljona ratne bolnice, biti podignut memorijalni spomen kompleks.

Predsednik Nikolić se upisuje u knjigu utisaka

Predsednik Nikolić se upisuje u knjigu utisaka (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 34 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 34 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...