Kuća istraživača (foto: Đorđe Đoković)
Kuća istraživača (foto: Đorđe Đoković)
03.11.2015, 10:13

Izložba “Spektri” u Istraživačima

č: | fb:

Izložba “Spektri” posvećena svetlosti svoj put počinje danas u Valjevu u istraživačkoj kući Društvu istraživača „Vladimir Mandić Manda“, a zatim odlazi u druge gradove u Srbiji. Ova izložba će pružiti odgovore na mnoga pitanja o svetlosti i spektrima elektromagnetnog zračenja, a posetici će, između ostalog, među eksponatima biti u prilici da vide kako se proverava autentičnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio antene i šta bismo mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju.

Svaka od oblasti je izložba za sebe, a predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima posetioci sami mogu da isprobaju i testiraju osobine elektromagnetnih talasa.

Na izložbi, koja će biti otvorena u16 časova, govoriće Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, Bogdan Radić, predsednik Društva istraživača, i eminentni naučnici koji se bave ovom oblašću fizike. Izložba traje do 14. novembra. Nakon Valjeva, „Spektri“ kreću na put širom Srbije, a ovu godinu zaokružuju u Beogradu, na velikoj manifestaciji u decembru.

Aktuelno

Gradsko veće (arhiva) (foto: )
Na današnjoj sednici Pre 11 sati 2 minuta

Gradsko veće o prvom rebalansu i zaduživanju Grada

Članovi Gradskog veća će na današnjoj sednici razmatrati predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2023. godinu, kao i predlog Odluke o javnom zaduživanju Grada. Na dnevnom redu 30 tačaka.

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 7 minuta

POKS o problemima vodosnabdevanja jednog dela Pričevića

"Sramno je to da u 21. veku sela nemaju vodu, naročito sela poput Pričevića, koja su oko 10 kilometara udaljena od centra grada. Naročito, što je taj problem nastao prilikom poplava i gde je šteta...

Europrom u Jasenici (foto: Europrom)
PR Pre 11 sati 3 minuta

Otvoren "Europrom" objekat u Jasenici

Valjevska kompanija "Europrom" otvorila je još jednu "ljubičastu trgovinu", ovaj put minimarket u Jasenici, površine od oko 260 kvadrata. Dobra lokacija i prostran parking dodatne su prednosti...