Kuća istraživača (foto: Đorđe Đoković)
Kuća istraživača (foto: Đorđe Đoković)
03.11.2015, 10:13

Izložba “Spektri” u Istraživačima

č: | fb:

Izložba “Spektri” posvećena svetlosti svoj put počinje danas u Valjevu u istraživačkoj kući Društvu istraživača „Vladimir Mandić Manda“, a zatim odlazi u druge gradove u Srbiji. Ova izložba će pružiti odgovore na mnoga pitanja o svetlosti i spektrima elektromagnetnog zračenja, a posetici će, između ostalog, među eksponatima biti u prilici da vide kako se proverava autentičnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio antene i šta bismo mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju.

Svaka od oblasti je izložba za sebe, a predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima posetioci sami mogu da isprobaju i testiraju osobine elektromagnetnih talasa.

Na izložbi, koja će biti otvorena u16 časova, govoriće Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, Bogdan Radić, predsednik Društva istraživača, i eminentni naučnici koji se bave ovom oblašću fizike. Izložba traje do 14. novembra. Nakon Valjeva, „Spektri“ kreću na put širom Srbije, a ovu godinu zaokružuju u Beogradu, na velikoj manifestaciji u decembru.

Aktuelno

Ljubomir Radović (foto: Kolubarske.rs)
Još uvek ima mesta da se dopuni i poboljša PGR Pre 1 dan 3 sati

Lokalni front: Ko i kako odlučuje o sudbini Divčibara

Lokalni front Va podseća javnost, posebno zaljubljenike u Divčibare, da samo još do petka 24. juna postoji mogućnost dostavljanja primedbi i predloga na treću izmenu Plana generalne regulacije za...  · 5 komentara