Most za Boškoviće (foto: Đorđe Đoković)
Most za Boškoviće (foto: Đorđe Đoković)
05.11.2015, 16:59

Boškovići dobili novi most

č: | fb:

Završen je most na Obnici u naselju Boškovići, koji je oštećen u majskim poplavama, a čiju je izgradnju sa 9,5 miliona dinara finansirao Fond dijaspora za maticu. Most je danas otvorio direktor Fonda Živadin Jovanović koji je poručio da "slogom i razumevanjem možemo mnogo da uradimo, naročito kada imamo odgovorne lokalne vlasti kao što je u Valjevu, i da zajedno možemo da izgradimo nove mostove, ali i međusobno poverenje".

Na mostu za Boškoviće

Na mostu za Boškoviće (Foto: Đorđe Đoković)

Most na Obnici u naselju Boškovići je za meštane više od povezivanja dve obale. “Kad nešto imate, vi mislite da to nije nešto i da nemate puno. Ali kad to izgubite, vi shvatite koliko je veliko bilo to što ste imali”, kaže meštanin Veroljub Bošković. Opisuje da je ovo vreme od godinu i po dana bez mosta bilo teško, jer nisu mogli da dovezu repromaterijal, odvezu robu i mleko na pijac, svakodnevno su obilazili po nekoliko kilometara, što im je pravilo dodatne finansijske troškove. "Sada nam je život normalan", zaključuje Bošković.

(Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić je objasnio da je preostalo još da se uradi podloga i asfaltira prilazni put za most, koji je dugačak 22 metra. „Ovo je peti most koji smo završili u ovoj godini, preostala su još dva, most u naselju Veselinovići i u Goloj glavi, koji bi trebalo da budu završeni do kraja godine. Preostaje nam još izgradnja mosta na Đedinoj brani, za te radove će ovih dana biti raspisan tender, tako da sve što je trebalo da se obnovi biće i završeno za tri do četiri meseca”, najavio je Dragan Jeremić.

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je podsetio da je izgradnja mosta počela pre šest meseci, a odlučeno je da se sredstvima Fonda dijaspora za maticu gradi upravo ovaj most jer naselje Boškovići ima 59 domaćinstava sa 200 žitelja, među kojima je veliki broj dece i mladih.

„Izgradnjom ovog mosta njima će biti olakšano svakodnevno funkcionisanje, biće im daleko jednostavnije i bolje, nego što je bilo kada je most zbog poplave bio srušen i kada su morali da se snalaze kako da pređu reku”, kaže gradonačelnik uz zahvalnost Fondu dijaspora za maticu, koji je finansirao izgradnju mosta.

Kod mosta za Boškoviće

Kod mosta za Boškoviće (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Terzić najavio je danas, kao glavne zadatke, da će u narednom periodu realizovati zajednički projekat sa JP “Srbijavode” oko kompletne regulacije korita reke Kolubare, kao i sanaciju korita Jablanice i Obnice, što će doprineti da Valjevo bude zaštićeno od poplava. “Naš drugi problem su klizišta i videćemo kako ćemo zatvoriti finansijsku konstrukciju za te poslove. Grad Valjevo je u ovoj godini izdvojio značajna sredstva za klizišta, to ćemo učiniti i naredne godine, ali sami nećemo moći i biće nam potrebna pomoć šire društvene zajednice”, rekao je gradonačelnik Stanko Terzić, uz obećanje da će sledeće godine intenzivno raditi na rešavanju problema klizišta.

Most za Boškoviće

Most za Boškoviće (Foto: Đorđe Đoković)

Most na Obnici u naselju Boškovići je jedan od deset mostova koje je Fond dijaspora za maticu finansirao i koje je srpsko rasejanje darivalo srpskoj matici. U ovoj godini sredstvima dijaspore sagrađen je i most u Koceljevi.

Živadin Jovanović

Živadin Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

“Pored izgradnje mostova, Fond je u ovoj godini izdvojio preko milion evra za projekate radi otklanjanja posledica katastrofalnih poplava, ne samo u Srbiji nego, i u Republici Srpskoj. Ove godine Fond je obnovio 22 doma u Obrenovcu u ukupnoj vrednosti od 12 miliona dinara, obnovljene su dve škole u Paraćinu i jedan u Osečini, izgrađena su dva obdaništa u Paraćinu i Kladovu. Fond je izgradio veliki broj ulica u poplavljenim područjima, u Krupnju bolnicu, a i u obnovu mnogih drugih objekata od javnog značaja“, rekao jedirektor Fonda dijaspora za maticu Živadin Jovanović.

“Ako ičega ima što simbolizuje ulogu i odnos srpskog rasejanja prema matici to su mostovi. Oni povezuju ljude u Srbiji, ali mostovi povezuju naše ljude u matici i u rasejanju”, rekao je Živadin Jovanović danas na otvaranji mosta na Obnici u naselju Boškovići, kome su prisustvovali i Dragutin Brčin, član Uprave Fonda dijaspora za maticu i Stanislav Gašparovski, član Saveta Fonda.

Kod mosta za Boškoviće

Kod mosta za Boškoviće (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 30 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 27 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 7 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara